• Latest news

5 հիմարագույն առասպել օգտակար եւ վնասակար մթերքի մասին

30 հուլիսի, 2016  14:39

Այսօր բոլոր երկրներում գոյություն ունեն մեծ թվով հիմար առասպելներ օգտակար եւ վնասակար մթերքի մասին: Դրանց հավատացող մարդիկ սովորաբար բավական սխալ են սնվում, չնայած հավատում են, որ վարում են առողջ կենսակերպ: Ահա դրանցից մի քանիսը:

Առասպել 1 – Մեղրը շաքարից օգտակար է

Այս մոլորությունը կապված է այն բանի հետ, որ մեղրը պատրաստում են մեղուները, իսկ շաքարը՝ մարդիկ: Մինչդեռ ճշմարտությունն այն է, որ մեղրն ու շաքարը բացարձակ միանման են ազդում մարդու առողջության վրա: Մեկ թեյի գդալ մեղրի մեջ պարունակվում է 16 կալորիա, նույնքան է պարունակվում նաեւ մեկ թեյի գդալ շաքարի մեջ: Շագանակագույն շաքարը, շաքարի օշարակը, կերամաթը եւ երկնագույն ագավան նույնպես սովորական շաքարից ավելի օգտակար չեն: Դրանք բոլորը կալորիական են, չեն պարունակում ոչ մի օգտակար նյութ եւ բոլորն էլ արյան մեջ բարձրացնում են գլյուկոզայի մակարդակը:

Առասպել 2 – Շոկոլադն օգտակար է առողջությանը

Շոկոլադն իսկապես պարունակում է ֆլավոնոիդների օգտակար տարրեր, որոնք դասվում են հակաօքսիդանտների շարքին: Սակայն շոկոլադի մեջ դրանց պարունակությունն այնքան փոքր է, որ ֆլավոնոիդների ազդեցությունը գործնականում չի զգացվում, ուստի այդ մթերքը չի կարելի ներառել առողջ սննդի մեջ: Նույնիսկ 70-տոկոսանոց մուգ շոկոլադը կարող է չպարունակել ֆլավոնոիդների բավարար քանակություն դրա վերամշակման հետեւանքով:

Առասպել 3 – Միայն կաթնամթերքն է ամրացնում ոսկրերը

Կաթն իսկապես պարունակում է կալցիում: Մինչդեռ կալցիում են պարունակում նաեւ կանաչ տերեւով բանջարեղենը եւ շատ այլ մթերքներ: Ոսկրերի առողջությունը կախված է ոչ միայն կալցիումից եւ D վիտամինից, այլեւ շատ կարեւոր է К վիտամինը, որը շատ է պարունակվում կանաչ բանջարեղենի մեջ, սակայն բացարձակապես չի պարունակվում կաթի մեջ: Ոսկրերին նաեւ մագնեզիում է անհրաժեշտ, որը պարունակվում է նուշի, ընկուզեղենի, վարսակի եւ կարտոֆիլի մեջ, բակց բացակայում է կաթնամթերքներից: Այսպիսով, հիմարություն է կաթ խմել եւ հուսալ, որ ձեր ոսկրերը կամրանան: Դրա փոխարեն անհրաժեշտ է պարզապես ճիշտ սնվել:

Առասպել 4 – Ձմերուկը շատ շաքար է պարունակում

Մյուս մրգերի պես ձմերուկն իսկապես ֆրուկտոզա է պարունակում, բայց այն նաեւ 92 տոկոսով կազմված է ջրից: Իրականում ձմերուկը միանգամայն ցածրկալորիական մթերք է:

Առասպել 5 – Ուշ ընթրիքը ձեզ կգիրացնի

Շատերն են լսել այն առասպելը, որ ժամը 8-ից կամ 9-ից հետո կերածը անմիջապես ճարպի է վերածվում: Այս պնդումն իրականում ոչ մի հիմնավորում չունի: Իսկապես, երեկոյան նյութափոխանակության պրոցեսները դանդաղում են, բայց դա ամենեւին չի նշանակում, որ դրա հետ մեկտեղ մարսողության պրոցեսը եւս կանգ է առնում: Երեկոյան կերած սնունդը վաղ թե ուշ կմարսվի: Իսկ եթե ուշ ընթրելիս դուք դուրս չեք եկել ձեր սննդաբաժնի նորմալ կալորիականության շրջանակից, ապա հազիվ թե գիրանաք: Այլ հարց է, որ ուշ ընթրիքից հետո քնի որակը վատանում է, եւ հաջորդ օրը կարող են առաջանալ այրոց եւ սրտխառնուք:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է