• Latest news

Ցիտրուսային մրգերը պաշտպանում են ճարպակալման բարդացումներից

22 օգոստոսի, 2016  11:44

Նարինջը ու մյուս ցիտրուսային մրգերը կանխում են ճարպակալման բարդացումների զարգացումը, պարզել են Սան Պաուլուի համալսարանի գիտնականները, որոնք իրենց աշխատության արդյունքները ներկայացրել են Ամերիկյան քիմիական միության ամենամյա գիտաժողովի ժամանակ:

Հետազոտողները փորձ են կատարել 50 մկների վրա, որոնց մի մասը գործածում էին ֆլավոնոիդներով հարուստ սնունդ՝ այդ թվում նարինջ, լայմ ու կիտրոն: Մասնավորապես կենսաբաններին հետաքրքրում էր այնպիսի միացությունների գործողությունը, ինչպիսիք են գեսպերիդինը, էրիոցիտրինը ու էրիոդիկտիոլը: Կենդանիներին մի քանի խմբերի են բաժանել: Առաջին խմբում կրծողները ստանդարտ սննդակարգով էին սնվում, երկրորդում՝ ճարպերի մեծ քանակությամբ սնունդ էին ստանում, իսկ մնացած խմբերում՝ ճարպերով ու երեք ֆլավոնոիդներից մեկով հարուստ սնունդ:

Հասարակ ճարպոտ սնունդը նպաստում էր արյան մեջ տիոբարբիտուրային թթվի՝ բջջային վնասվածքի ցուցիչի խտության աճին: Սակայն գեսպերիդինը, էրիոցիտրինը ու էրիոդիկտիոլը այդ թթվի մակարդակը նվազեցնում էին համապատասխանաբար 50, 57 ու 64 տոկոսով: Կրծողների մոտ, որոնք էրիոցիտրին ու էրիոդիկտիոլ էին ստանում, նաեւ նվազում էր կուտակված ճարպի քանակը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել