• Latest news

Շնաձկան միսը կարող է Ալցհայմերի հիվանդության զարգացման պատճառ դառնալ

31 օգոստոսի, 2016  23:49

Շնաձկների մսի մեջ բավականին քանակությամբ թունանյութեր կան, որոնց օգտագործումը կարող է նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունների պատճառ դառնալ, այդ թվում` Ալցհայմերի հիվանդության: Այդ մասին հայտնում են University of Miami-ի գիտնականները:

Դեբորա Մեշը վերոհիշյալ համալսարանից եւ իր գործընկերները կարծում են, որ Ալցհայմերի եւ նմանատիպ այլ հիվանդություններ կարող են առաջացնել սնդիկը եւ β-N-մեթիլամինո-L-ալանինը, որոնք մեծ քանակությամբ հայտնաբերում են շնաձկների մսում:   β-N-մեթիլամինո-L-ալանինը համարվում է նաեւ կողային ամիոտրոֆիկ սկլերոզի զարգացման պատճառներից մեկը: 

Իրենց հետազոտության ընթացքում գիտնականները վերլուծել են 10 տեսակի շնաձկների լողակների եւ մկանների կազմությունը. թունանյութերը հայտնաբերվել են բոլոր ուսումնասիրված նմուշներում, ընդ որում, դրանց խտությունը բավականին բարձր է եղել: Հեղինակները նշում են, որ սնդիկը եւ   β-N-մեթիլամինո-L-ալանինը վտանգ են ներկայացնում մարդու համար, իսկ միասին դրանք էլ ավելի վնասակար եւ վտանգավոր են: 

Շնաձկան միսը, ինչպես նաեւ լողակները եւ կռճիկը լայնորեն օգտագործվում են Ասիայում. դրանից նրանք սնունդ են պատրաստում, ինչպես նաեւ ավանդական արեւելյան դեղամիջոցներ: Շնաձկան կռճիկի հիման վրա կենսահավելումներն ակտիվորեն տարածվում են ամբողջ աշխարհում: Ամերիկացի գիտնականները վստահ են, որ պետք է զգուշորեն մոտենալ շնաձկան մսին եւ դրանից պատրաստված դեղամիջոցներին, որովհետեւ դրանց մեծ քանակությամբ օգտագործումը կարող է առողջությանն անշրջելի վնաս հասցնել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է