• Latest news

Կալիումով հարուստ սննդամթերք (ֆոտո)

14 ապրիլի, 2014  18:02

Կալիումը մարդու օրգանիզմի համար շատ կարեւոր հանքային աղ է: Այն օգնում է ամբողջ օրգանիզմի բջիջների, հյուսվածքների եւ օրգանների բնականոն աշխատանքին, ինչպես նաեւ կենսական կարեւոր էլեկտրոլիտ է համարվում: Կալիումն օգնում է սպիտակուցներ կառուցել, տրոհել եւ յուրացնել ածխաջրերը եւ ավելացնել մկանային զանգվածը, ինչպես նաեւ վերահսկում է սրտի էլեկտրական ակտիվությունը:

Կալիումի անբավարարությունը կարող է թույլ մկանների, սրտի առիթմիայի եւ բարձր զարկերակային ճնշման պատճառ հանդիսանալ: Մարդկանց սովորաբար անհրաժեշտ է օրական 4700մգ կալիում, այդ իսկ պատճառով սկսեք հետեւյալ կալիում պարունակող սննդամթերքից, խորհուրդ է տալիս USnews Health-ը:

Խորոված կարտոֆիլ


Մեկ ոչ մեծ կճեպով կարտոֆիլը օրգանիզմին 738 մգ կալիում է տալիս ընդամենը 128 կալորիայի դիմաց: Եթե դուք ցանկանում եք լցոնել կարտոֆիլը, ապա փորձեք ցածր կալորիականությամբ սոուսներ՝ սալսա, հունական յոգուրտ, կարմիր սոխ կամ ոլոռ՝ չիլի պղպեղով: Վրայից կարող եք ավելացնել մանր կտրատված բրոկկոլի կամ Չեդդեր ոչ յուղոտ պանիր:

Հյութ


Ամենալավ տարբերակներն են. սալորի հյութ(707մգ մեկ բաժակում), գազարի հյութ (689մգ) եւ տոմատի հյութ (556մգ): Նարնջի հյութը նույնպես հիանալի ընտրություն է. մեկ բաժակն ապահովում է 496մգ կալիում:

Տոմատի մածուկ


Քառորդ բաժակ տոմատի մածուկն (54 կալորիա) ապահովում է 664մգ կալիում: Այս ամենի հետ մեկտեղ այն կարելի է ավելացնել սպագետտիին չիլի պղպեղի հետ միասին, տակոսին, տոմատի ապուրին կամ թխվածքին: Եվ ինչն է ամենակարեւորը՝ տոմատի մածուկը նաեւ օրգանիզմն ապահովում է լիկոպինով՝ կարեւոր հակաօքսիդանտով, վիտամին C-ով եւ սպիտակուցով:

Ճակնդեղի ցողուններ


Ճակնդեղի ցողունները եւ տերեւները, որոնց կես բաժակը 655մգ կալիում է ապահովում՝ 19 կալորիայով: Դրանք կերելի է շոգեխաշել, տապակել յուղով, ուտել հում վիճակում կամ ավելացնել ապուրներին:

Սպիտակ լոբի


Սպիտակ ոլոռի կես բաժակը պարունակում է 595մգ կալիում: Փորձեք հունական պաստա լոլիկի եւ սպիտակ լոբու հետ, սպիտակ շոգեխաշած լոբին կամ կաղամբը նրբերշիկի եւ սպիտակ լոբու հետ միասին: Բացի կալիումից սպիտակ լոբին պարունակում է բջջանյութի մեծ քանակություն, օգնում է բարելավել նյութափոխանակությունը, ինչպես նաեւ օգնում է սրտանոթային համակարգի բնականոն աշխատանքին:

Սովորական յոգուրտ


Անյուղ կամ ցածր յուղայնությամբ յոգուրտի 200 գրամն ապահովում է 531-ից մինչեւ 579 մգ կալիում: Փորձեք այն մայոնեզի փոխարեն թյունոսի կամ թթվային աղցանի հետ կամ օգտագործեք որպես հիմք սոուսների եւ սփրեդների համար: Եվ եթե սովորական յոգուրտը ձեզ ձանձրալի է թվում, այն բազմազանեք հապալասով, նշով, ելակով կամ մանգոյի, անանասի, կոկոսի կտորներով:

Քաղցր կարտոֆիլ


Ընդամենը մեկ նարնջագույն կարտոֆիլը պարունակում է 542մգ կալիում՝ 103 կալորիայով, ինչպես նաեւ վիտամին A-ի ամենօրյա պահանջի 438%-ը, վիտամին C-ի 37%-ը եւ կալցիումի, երկաթի եվ բջջանյութի զգալի քանակություն: Փորձեք տապակած քաղցր կարտոֆիլ, կարտոֆիլային աղցան, եփած կարտոֆիլ կամ կեսադիլ՝ սպանախով եւ քաղցր կարտոֆիլով:

Կլէմ


Կակղամորթների 90գ-ը պարունակում է 534մգ կալիում: Պատրաստեք մակարոնները ծովամթերքի հետ, կլէմ չաուդեր՝ Նոր Անգլիայից, կակղամորթներ քարիի հետ կամ միսո ապուր՝ կակղամորթների եւ սպանախի հետ:

Վահանաձուկ


Ձկան 100գ-ը պարունակում է 490մգ կալիում, նիացին, վիտամին B6 եւ օմեգա-3 ճարպաթթուներ: Փորձեք պատրաստել վահանաձուկը կանաչու եւ կապերսների հետ, տապակած վահանաձուկը բանանի եւ նարնջի հետ կամ վահանաձկան գրիլ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է