• Latest news

Ինչպե՞ս ամռանը խուսափել սուր աղիքային վարակներից

11 հուլիսի, 2014  17:09

Ամռանը աղիքային սուր վարակիչ հիվանդությունների աշխուժացում է նկատվում. ՀՀ առողջապահության նախարարության հիվանդությունների վերահսկման եւ կանխարգելման կենտրոնի գլխավոր տնօրենի տեղակալ Նունե Բակունցը լրագրողներին պատմել է, թե ինչպես կարելի է այդ վարակներից խուսափել:

Ահա թե ինչ խորհուրդներ է նա տվել.

• Խստորեն հետեւեք անձնական հիգիենային եւ ձեռքերը հաճախակի օճառով լվացեք, քանի որ բազմաթիվ մանրէներ եւ հարուցիչներ հենց կեղտոտ ձեռքերի միջոցով են օրգանիզմ ներթափանցում:

• Լավ լվացեք հում վիճակում օգտագործվող ցանկացած սննդամթերք, մասնավորապես մրգերն ու բանջարեղենը։ Լվանալ դրանք պետք է մաքուր, խմելու որակի ջրով՝ անկախ այն բանից, թե որտեղ եւ ինչ պայմաններում են դրանք աճեցվել. նույնիսկ եթե խոսքը ձեր այգու մասին է, դրանց վրա, միեւնույն է, կարող են վտանգավոր մանրէներ լինել։

• Կանաչեղենը օգտագործելուց առաջ լավ լվացեք։ Այն շատ ավելի դժվար է մաքրվում, քան մրգերն ու բանջարեղենը, այդ պատճառով ցանկալի է՝ որոշ ժամանակ մաքուր ջրում պահել, իսկ հետո մանրամասն լվանալ։

• Պատրաստի սննդամթերքի հետ զգույշ եղեք։ Ամռանը ցանկացած սննդամթերք ավելի շուտ է փչանում, ուստի անչափ կարեւոր է պատրաստի սննդամթերք (մասնավորապես՝ մսամթերք, կաթնամթերք, կրեմ պարունակող հրուշակեղեն եւ ձկնեղեն) այնպիսի վայրից գնել, որտեղ դրանք սառնարանային պայմաններում են պահպանվում։

• Հատկապես տեղում պատրաստվող պաղպաղակին ուշադրություն դարձրեք, խորհուրդ է տալիս Նունե Բակունցը։ Այն սովորաբար ջերմային մշակում չի անցնում եւ կարող է վտանգավոր լինել։

• Ինքնուրույն հավաքված սունկ մի կերեք (լինք), քանի որ կարող եք թունավորը անվտանգի հետ շփոթել եւ թունավորվել։

• Ճաքած ու փչացած մրգեր կամ բարջարեղեն (լինք) մի գնեք՝ դրանք կարող են հարուցիչներ պարունակել եւ աղիքային վարակների առաջացման պատճառ դառնալ։

• Սնունդն աշխատեք մեկ անգամվա համար պատրաստել եւ երկար ժամանակ չպահպանել։ Պատրաստի սնունդը պահեք սառնարանում՝ փակ տարայի մեջ։

• Սառնարանում հում եւ եփած սնունդն իրարից առանձին՝ տարբեր տարաներում պահեք, որպեսզի հում մթերքից մանրէները եփածին չանցնեն։

• Աշխատեք թեթեւ սնունդ օգտագործել, իսկ ծանր, յուղոտ կերակուրները ցանկալի է առավոտյան կամ գոնե ցերեկն ուտել, բայց ոչ՝ երեկոյան։

• Շատ հեղուկ խմեք։

Իհարկե, ոչ ոք աղիքային վարակներից ապահովագրված չէ, բայց եթե հետեւեք վերը նշված խորհուրդներին, կարող եք հնարավորինս հեռու մնալ վարակներից եւ այլ խնդիրներից։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է