• Latest news

Ինչու է խորհուրդ տրվում հրաժարվել սպիտակ բրնձից

22 սեպտեմբերի, 2020  22:18

Բրինձը համարձակորեն կարելի է անվանել աշխարհում ամենատարածված խավարտներից մեկը: Սակայն ոչ բոլոր բրինձերն են օգտակար առողջության համար: Սպիտակ բրինձն, օրինակ, վերամշակման հետեւանքով կորցնում է իր սննդարար նյութերի մեծ մասը, այդ իսկ պատճառով մասնագետները խորհուրդ են տալիս հրաժարվել դրանից՝ հօգուտ շատ ավելի առողջ գորշ բրնձի:

Ինչպես հայտնում է Food.news-ը՝ գորշ բրնձի մեջ պարունակվում են սպիտակուցներ, կարեւոր հանքային նյութեր եւ մեծ քանակությամբ բջջանյութ, ինչը օգտակար է աղիների աշխատանքի համար: Բացի այդ, գորշ բրինձը պարունակում է սելեն եւ շատ հակաօքսիդանտներ: Սա նշանակում է, որ այն կարող է նվազեցնել մարմնում բորբոքային պրոցեսների սրությունը:

Գորշ բրինձը սրտի համար նույնպես օգտակար է համարվում՝ սելենի եւ մագնեզիումի պարունակության շնորհիվ, որոնք կանխում են անոթներում խոլեստերինի կուտակումը: Իսկ խոլեստերինի մակարդակի բարձրացումը կապված է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկի բարձրացման հետ:

Որոշ մասնագետներ կարծում են, որ գորշ բրնձի օգտագործումը սելենի եւ հակաօքսիդանտների պարունակության շնորհիվ կարող է նվազեցնել քաղցկեղի, այդ թվում՝ հաստ աղիքի եւ կրծքի քաղցկեղի առաջացման վտանգը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է