• Latest news

Կարո՞ղ են արդյոք կերակրի մեջ առկա բաղադրիչները պատրաստման ընթացքում սննդային արժեք կորցնել

15 սեպտեմբերի, 2014  23:46

Խոհանոցի ամենահատկանշական առանձնահատկությունն այն է, որ նույն սննդային բաղադրիչներով կարելի է տարատեսակ ուտեստներ պատրաստել: Սական արդյո՞ք այդ բաղադրիչները պատրաստման ընթացքում իրենց սննդային արժեքը կորցնելու «վտանգ» են ներկայացնում:

Պարզվում է՝ այո: Որոշ դեպքերում հենց այդպես էլ լինում է: Թեեւ, օրինակ, լոլիկի մեջ առկա՝ լիկոպեն անունը կրող հակաօքսիդանտը, որ ոչ միայն կարող է գույն հաղորդել բանջարեղենի տվյալ տեսակին, այլ նաեւ, քաղցկեղի ամերիկյան ասոցիացիայի հավաստիացմամբ, հիվանդության առաջազման ռիսկի կրճատման հանգեցնել, կերակրի մեջ առավել բարձր խտություն է ձեռք բերում:

Մյուս կողմից էլ՝ մրգերի եւ բանջարեղենի բաղադրությունը կազմող որոշ սնուցիչներ, որոնք առողջության համար վճռորոշ նշանակություն ունեն, պատրաստման ընթացքում քայքայվելու հատկություն են դրսեւորում, հաղորդում է FoxNews-ը: 

Անցանկալի հետեւանքից խուսափելու համար փորձագետները երկու միջոց են մատնանշում: Նախ՝ բանջարեղենը երկար եռացնել չի կարելի: Հարկավոր է սպասել այնքան, մինչեւ որ երանգի թեթեւակի փոփոխություն նկատվի: Հակառակ պարագայում սննդային արժեքի նշանակալի կորուստ կարող եք հրահրել:

Իսկ ավելի լավ է՝ մրգերն ու բանջարեղենը քաղելուց անմիջապես հետո եփել: Այդ դեպքում դրանց սննդային բաղադրիչները քայքայվելու հնարավորություն չեն ունենա:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել