• Latest news

Սննդամթերքի 5 տեսակներ, որոնք կարող են մաշկի առողջությանը խանգարել

21 սեպտեմբերի, 2014  17:44

Փայլուն, շողշողուն, մաքուր՝ բոլորն էլ ցանկանում են իրենց մաշկն այսպիսի ածականներով բնութագրել: Սակայն ի՞նչ անել, եթե ամենամեծ օրգանի համար բնութագրիչներ փնտրելիս հոգնած, կոշտ, բորբոքված կամ չոր բառերն են մտքին գալիս:

Բազմաթիվ սնուցիչներ՝ A, C եւ D վիտամինները, օմեգա-3 ճարպաթթուն եւ ցինկը մաշկի բորբոքումը եւ ակնեի բռնկումները կանխարգելելու եւ օրգանին լավագույն տեսք հաղորդելու ներուժ են պարունակում: Այդուհանդերձ, գոյություն ունեն նաեւ սննդամթերքի այնպիսի տեսակներ, որոնք, իրենց բաղադրիչների հաշվին, հակառակ ազդեցությունը ապահովելու միտում ունեն: Դրանցից շատերը, մասնավորապես, ակնեի՝ մազերի ֆոլիկուլների հիմքում գտնվող գեղձերի խցանմանը հանգեցնող մաշկային հիվանդության առաջացում կարող են հրահրել, մյուսներն էլ՝ կոլագենի ձեւավորման՝ մաշկն առողջ եւ ճկուն պահող գործընթացի վրա բացասաբար անդրադառնալ:

Այնպես որ, եթե մաշկի հետ կապված խնդիրներ ունեք, սննդակարգի վրա էլ ուշադրություն դարձրեք: Միգուցե տհաճ երեւույթների պատճառը սննդամթերքի հետեւյալ տեսակնե՞րն են.

1. Շաքար

Հետազոտությամբ պարզվել է, որ գլյուկոզայի կամ ֆրուկտոզի բարձր բաղադրությամբ աչքի ընկնող սննդակարգը մաշկի այսպես կոչված «կոլագենային խաչակեռման» կարող է հանգեցնել: Կոլագենը մաշկին ուժ եւ ճկունություն հաղորդելու ներուժ ունի: Սակայն երբ մեծ քանակությամբ շաքար եք ընդունում, այն կարող է օրգանիզմում առկա սպիտակուցների, ներառյալ՝ կոլագենի հավասարակշռության խախտման հանգեցնել, ինչն էլ մաշկի համար փափկության եւ ճկունության կորուստ է նշանակում: Օրգանը սկսում է կոշտանալ եւ ճաքեր ձեռք բերել:

2. Սննդամթերքի՝ բարձր գլիկեմիկ ինդեքս ունեցող տեսակներ

Խոսքը սպիտակ հացին, սպիտակ մակարոնեղենին եւ կարտոֆիլին, ինչպես նաեւ քաղցրահամ ըմպելիքներին ու նախուտեստներին է վերաբերում: Հետազոտությամբ նախնական տվյալներ են ձեռք բերվել առ այն, որ բարձր գլիկեմիկ ինդեքս ունեցող սննդատեսակները կարող են ակնեի առաջացում հրահրել: Այստեղ չմոռանանք նշել, որ շատերին սխալմամբ թվում է, թե հիվանդությունը միայն դեռահասներին է սպառնում: Մեծ քանակությամբ նմանատիպ սնունդ ընդունելիս օրգանիզմը սկսում է ավելի շատ ինսուլին արտադրել: Իսկ ահա արյան մեջ ինսուլինի բաղադրության կտրուկ աճը ակնեի առաջացմանը հանգեցնող ռեակցեաների մի ողջ շղթա հրահրելու հատկություն ունի: Դրան էլ գումարած՝ ինքնին ինսուլինի բարձր բաղադրությունը կարող է մաշկի եւ ողջ օրգանիզմի ջրազրկման հանգեցնել:

3. Աղ

Աղը եւ նատրիումի այլ միացությունները չարաշահման դեպքում կարող են պարզապես մաշկի ողջ կենսունակությունը կլանել: Ազդեցության մեխանիզմները մի քանիսն են: Նախ՝ նատրիումը ջրազրկում հրահրելու հատկություն ունի, ինչը մաշկի խոնավության պակաս է ենթադրում: Որոշ դեպքերում էլ, ի պատասխան աղի չարաշահման, օրգանիզմը սկսում է ջրի կուտակում նախաձեռնել, ինչն աչքերի տակ ի հայտ եկող պարկերի եւ այլ տհաճ նշանների տեսքով կարող է արտահայտվել: 

4. Կաթնամթերք

Տիպիկ արեւմտյան սննդակարգը կաթնամթերքի բազմաթիվ տեսակներ է ներառում, որոնց բաղաղրության մեջ աճի հորմոններ եւ ստերոիդներ կարելի է գտնել: Դրանք, դժբախտաբար, ակնեի առաջացում հրահրելու ներուժ ունեն: Նույնը կազեինի եւ շիճուկի բաղադրությամբ սպիտակուցային կոկտեյլներին է վերաբերում: Այնպես որ, եթե նորմալ սնվելու փոխարեն նմանատիպ ըմպելիքներից եք օգտագործում, մաշկի առողջության տեսանկյունից լավ բանի մի սպասեք: Իսկ կաթնամթերքից օգտվողներին, ակնեի առաջացման պարագայում, խորհուրդ է տրվում սննդատեսակի օրգանական տարբերակը փորձել:

5. Հագեցած ճարպեր

Կարմիր միսը, պանիրը, կարագը եւ հիդրոգենացված յուղերը հագեցած ճարպերի բարձր բաղադրությամբ են աչքի ընկնում, ինչն էլ ինսուլինի աճի գործոնի բարձր խտություն է ենթադրում: Դժբախտաբար, հիշյալ գործոնի ազդեցությամբ սեռական հորմոնների արտադրության, եւ արդյունքում՝ ակնեի առաջացման ռիսկի աճ է հրահրվում: Բուսական հիմքով, ճարպերի ցածր բաղադրությամբ եւ բջջանյութով հարուստ սննդակարգը, մյուս կողմից, կարող է արյան մեջ ինսուլինի աճի գործոնի խտության մակարդակի նվազեցման հանգեցնել:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է