• Latest news

Նիհարելու համար պարտադիր չէ հրաժարվել կարտոֆիլից

16 հոկտեմբերի, 2014  21:38

Նիհարել կարելի է նաեւ կարտոֆիլից չհրաժարվելու դեպքում, ինչպես այդ պահանջվում է ցածր ածխաջրածնային դիետաների դեպքում: Պարզապես հարկավոր է իմանալ, թե ինչպես պետք է այն պատրաստել եւ հաշվել կալորիաները:

Ըստ The Daily Mail-ի, եթե կարտոֆիլը ճիշտ է պատրաստված, վտանգավոր չէ քաշի համար: Մասնագետներն ուսումնասիրել են կալորիականության եւ գլիկեմիկ ինդեքսի (ցույց է տալիս արյան մեջ շաքարի արձակման արագությունը) նվազման դերը սննդակարգում կարտոֆիլի ավելացման պարագայում: Հայտնի է, որ բարձր ինդեքսով մթերքները՝ ճերմակ հացը, ճերմակ բրինձը, հանգեցնում են շաքարի արագ արձակմանը եւ քաղցի զգացողության արագ առաջացմանը: Կարտոֆիլի պարագայում ամեն ինչ միանշանակ չէ:

Փորձագետները 90 գեր տղամարդկանց եւ կանանց են հավաքել, որոնց բաժանել են երեք ենթախմբի: Առաջինը նվազեցրել է կալորիականությունը, բայց բարձր ինդեքսով մթերքներ է կերել: Երկրորդ խումբը նվազեցրել է կալորիականությունը եւ ցածր ինդեքսով մթերքներով սնվել: Իսկ երրորդ խումբը սնվել է՝ ինչպես ցանկացել է: Բոլոր խմբերին բաժանել են կարտոֆիլ, առողջ բաղադրատոմսերի գիրք եւ խնդրել են շաբաթական 5-7 չափաբաժին կարտոֆիլ ուտել:

12 շաբաթ անց բոլոր խմբերի մասնակիցները գրեթե նույն չափ են նիհարել: Հատկանշական է, որ նույնիսկ երրորդ խումբը կամավոր նվազեցրել է սննդակարգի կալորիականությունը եւ քաշ է կորցրել: Ստացվում է, որ սննդակարգում ընդգրկված մթերքների ընտրանին հատուկ դեր չի խաղացել: Կարեւոր է եղել կալորիականությունը: Կարեւոր է նաեւ մթերքների մշակման մեթոդը:

 

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է