Այն մասին, թե որքան մեծ կարեւորություն ունի կալցիումը՝ մարդու օրգանիզմի եւ, մասնավորապես, կմախքի համար, բազմիցս ենք գրել: Քիմիական տարրի պակասի արդյունքում ոսկրերի խտության կորուստ կարող է նկատվել, ինչը «բարենպաստ» պայմաններ է ստեղծում մի շարք հիվանությունների, մասնավորապես՝ օստեոպորոզի առաջացման համար:
Կալցիումի անհրաժեշտ ծավալը պետք է սննդի հետ միասին օրգանիզմ անցնի: Սակայն խնդիրը նրանում է, որ բազմաթիվ՝ ցածր կալորիականությամբ սննդակարգի հետեւող մարդիկ հրաժարվում են կալցիումի, D վիտամինի եւ առողջության համար մեծ կարեւորություն ներկայացնող այլ տարրերի ու միացությունների բաղադրությամբ մի շարք սննդատեսակներ ընդունելու գաղափարից եւ այդ կերպ իրենց առողջությունը մեծապես վտանգում:
Ստորեւ այն սննդատեսակների ցանկն ենք ներկայացնում, որոնք ամենօրյա սննդակարգի մասը պետք է կազմեն.
Կաթնամթերք (կալցիումի բաղադրությունը՝ 100 գրամում)
Չոր յուղազերծ կաթ – 1155 մգ
Չոր անխառն կաթ– 1000 մգ
Շաքարով խտացրած կաթ– 304 մգ
Կաթնաշոռ 5% – 164 մգ
Պաղպաղակ «պլոմբիր» – 159 մգ
Յուղոտ կաթնաշոռ – 150 մգ
Սերուցքային պաղպաղակ – 140 մգ
Մածուն – 118 մգ
Կաթ պաստերիզացված (1.5%, 2.5%, 3.2%) – 120 մգ
Կեֆիր – 120-126 մգ
Յոգուրտ 1.5-6% – 124 մգ
Կաթի սերուցք – 90 մգ
Թթվասեր 20% – 86 մգ
Կարագ սերուցքային – 21 մգ
Պաղպաղակ մրգային – 20 մգ
Մարգարին սերուցքային – 14 մգ
Պանրի տեսակներ (կալցիումի բաղադրությունը՝ 100 գրամում)
Պարմեզան – 1300 մգ
Հոլանդական պանիր – 1000 մգ
Հալած պանիր – 760 մգ
«Ռոքֆոր» տեսակի պանիր – 740 մգ
Պինդ շվեյցարական պանիր – 600 մգ
Բրինզա՝ կովի կաթից – 530 մգ
Այծի պանիր – 500 մգ
Ձկնատեսակներ (կալցիումի բաղադրությունը՝ 100 գրամում)
Շիղաձուկ՝ տոմատի սոուսով – 507 մգ
Բրաձուկ՝ տոմատի սոուսով (պահածո) – 424 մգ
Սարդինաձուկ՝ յուղի մեջ – 420 մգ
Սաղմոն՝ տոմատի սոուսով (պահածո) – 340 մգ
Շպրոտ՝ յուղի մեջ – 300 մգ
Սկումբրիա (պահածո) – 241 մգ
Կրաբ – 100 մգ
Թարմ ձուկ (ատլանտյան ծովատառեխ) – 60 մգ
Թարմ ձուկ (բրաձուկ) – 25 մգ
Այլ սննդատեսակներ
Մակ – 1450 մգ
Քնջութի սերմ – 875 մգ
Կազինակի՝ քնջութից– 639 մգ
Հալվա՝ քնջութից – 424 մգ
Նուշ – 265 մգ
Անտառային ընկույզ – 225 մգ
Պնդուկ – 170 մգ
Պիստակ – 135 մգ
Արեւածաղկի սերմ – 115 մգ
Հունական ընկույզ – 95 մգ
Հալվա՝ արեւածաղկից – 91 մգ
Գետնանուշ – 60 մգ
Քեշյու – 40 մգ
Նույնիսկ եթե հատուկ սննդակարգի եք հետեւում, հարկավոր է, որքան հնարավոր է՝ շատ, նաեւ վերը բերված սննդատեսակներից ընդունել, քանզի դրանց շնորհիվ կարող եք ամրություն հաղորդել Ձեր ոսկրերին եւ հետագայում էլ այնպիսի բարդ հիվանդություններից խուսափել, ինչպես, օրինակ, օստեոպորոզն է:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր