• Latest news

Այն, ինչ բոլոր՝ առողջ կենսակերպ վարող մարդիկ պետք է իմանան. իտալական պաստայի տեսակները

25 հոկտեմբերի, 2014  23:49

Իտալական պաստան չափազանց օգտակար եւ համեղ սննդատեսակ է համարվում: NEWS.am Medicine-ի խմբագրությունն առաջարկում է դրա հիմնական տեսակներին ու յուրաքանչյուր տեսակի առանձնահատկություններին ծանոթանալ:

Պարզվում է՝ պաստայի 300-ից ավել՝ երկար, կարճ, ձեւավոր, փոքր տեսակներ գոյություն ունեն, որոնցից յուրաքանչյուրն ինքնատիպ եղանակով է եփվում:

Երկար պաստա

Երկար պաստայի բազմաթիվ տեսակներ կարելի է թվարկել: Ստորեւ դրանցից ամենատարածվածներն ենք ներկայացնում.

Բուկատինի – երկար, ցորենի կարծր տեսակներից պատրաստված խողովակներ, որոնք պաստայի ամենաօգտակար տեսակներից մեկն են հանդիսանում՝ շնորհիվ որակյալ՝ մի շարք վիտամիններ, սպիտակուցներ եւ սնձան պարունակող ալյուրի: Եփման միջին տեւողությունը՝ 9 րոպե: Կարելի է յուղային եւ պանրային սոուսների, ինչպես նաեւ բանջարեղենի, անչոուսների եւ սարդինաձկան հետ մատուցել:

Վերմիչելի – չափազանց բարակ պաստա, որն իտալերենից թարգմանաբար «ճիճուներ» է նշանակում: Եփման միջին տեւողությունը՝ 12 րոպե: Կարելի է թեթեւ՝ պանրային եւ բանջարեղենային սոուսների հետ մատուցել:

Տալյատելե – լայն, տափակ արիշտա: Եփման միջին տեւողությունը՝ 6-9 րոպե:

Պապարդելե – լայն, տափակ, ձվի բաղադրությամբ պաստա: Եփման միջին տեւողությունը՝ 15 րոպե:

Զիտտի – բարակ, ոչ այնքան երկար պաստա՝ խողովակների տեսքով: Եփման միջին տեւողությունը՝ 5-10 րոպե:

Մաֆալդե – տափակ, լայն, երկու կողմերից ձեւավորում ստացած եզրերով ժապավեններ: Եփման միջին տեւողությունը՝ 11 րոպե:

Սպագետի – դժվար թե որեւէ մեկը չիմանա, թե ինչ բան է սպագետին՝ ալյուրից եւ ջրից պատրաստված այդ հանրահայտ, երկար ու բարակ պաստան: Սակայն իտալացիներն այն պատրաստելիս ցորենի ալյուրին նաեւ սպիտակաձավար են ավելացնում: Եփման միջին տեւողությունը՝ 10 րոպե:

Կարճ պաստա

Մաչերոնի – փոքր-ինչ կորացված խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ համաձայն փաթեթին նշվածի:

Պեննե – հաստ՝ անկյունագծով կտրտված եզրերով փետուր-խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ 12-15 րոպե: Կարելի է մսային սոուսների եւ տաք սալաթների հետ մատուցել: 

Ռիգատոնի – կարճ եւ հաստ խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ համաձայն փաթեթին նշվածի: Կարելի է մսային կամ բանջարեղենային սոուսների հետ մատուցել:

Խխունջիկներ – կորացված խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ 6-8 րոպե: Կարելի է պանրային սոուսի եւ սերուցքային կարագի հետ մատուցել, ինչպես նաեւ, թխվածքաճաշերի, սուպերի եւ սալաթների պատրաստման նպատակով օգտագործել:

Ֆուզիլի – սեփական առանցքի շուրջ պտտեցրած պարույրիկներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ համաձայն փաթեթին նշվածի: Կարելի է մսային, պանրային եւ տոմատի սոուսի հետ մատուցել, կամ էլ պարզապես սալաթին ավելացնել:

Չելենտանի – կորացված խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ 10-11 րոպե: Կարելի է ցանկացած տեսակի սոուսի հետ մատուցել, ինչպես նաեւ թխվածքաճաշերի եւ սալաթների պատրաստման նպատակով օգտագործել:

Փոքր պաստա

Պաստայի փոքր տեսակները սովորաբար սուպերի պատրաստման նպատակով են կիրառվում:

Դիտալինի – չափազանց կարճ, սնամեջ խողովակներ:  Եփման միջին տեւողությունը՝ 10 րոպե: Հարմար են սուպերի համար:

Կամպանելե – պաստա՝ ծաղիկների տեսքով: Եփման միջին տեւողությունը՝ 10 րոպե: Կարելի է խիտ սերուցքային, պանրային եւ բանջարեղենային սոուսների հետ մատուցել: Սուպերի պատրաստման նպատակով հազվադեպ է օգտագործվում:

Օրզո – պաստայի ամենատարածված տեսակներից մեկը՝ բրնձի տեսքով: Եփման միջին տեւողությունը՝ 9-11 րոպե: Առավել հաճախ սուպերի եւ սալաթների պատրաստման նպատակով է կիրառվում, բայց կարելի է նաեւ տոմատի թեթեւ սոուսի հետ մատուցել: 

Ստելինե – պաստա՝ մեջտեղում անցքեր ունեցող փոքրիկ աստղիկների տեսքով: Հիմնականում սուպերին է ավելացվում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է