Իտալական պաստան չափազանց օգտակար եւ համեղ սննդատեսակ է համարվում: NEWS.am Medicine-ի խմբագրությունն առաջարկում է դրա հիմնական տեսակներին ու յուրաքանչյուր տեսակի առանձնահատկություններին ծանոթանալ:
Պարզվում է՝ պաստայի 300-ից ավել՝ երկար, կարճ, ձեւավոր, փոքր տեսակներ գոյություն ունեն, որոնցից յուրաքանչյուրն ինքնատիպ եղանակով է եփվում:
Երկար պաստա
Երկար պաստայի բազմաթիվ տեսակներ կարելի է թվարկել: Ստորեւ դրանցից ամենատարածվածներն ենք ներկայացնում.
Բուկատինի – երկար, ցորենի կարծր տեսակներից պատրաստված խողովակներ, որոնք պաստայի ամենաօգտակար տեսակներից մեկն են հանդիսանում՝ շնորհիվ որակյալ՝ մի շարք վիտամիններ, սպիտակուցներ եւ սնձան պարունակող ալյուրի: Եփման միջին տեւողությունը՝ 9 րոպե: Կարելի է յուղային եւ պանրային սոուսների, ինչպես նաեւ բանջարեղենի, անչոուսների եւ սարդինաձկան հետ մատուցել:
Վերմիչելի – չափազանց բարակ պաստա, որն իտալերենից թարգմանաբար «ճիճուներ» է նշանակում: Եփման միջին տեւողությունը՝ 12 րոպե: Կարելի է թեթեւ՝ պանրային եւ բանջարեղենային սոուսների հետ մատուցել:
Տալյատելե – լայն, տափակ արիշտա: Եփման միջին տեւողությունը՝ 6-9 րոպե:
Պապարդելե – լայն, տափակ, ձվի բաղադրությամբ պաստա: Եփման միջին տեւողությունը՝ 15 րոպե:
Զիտտի – բարակ, ոչ այնքան երկար պաստա՝ խողովակների տեսքով: Եփման միջին տեւողությունը՝ 5-10 րոպե:
Մաֆալդե – տափակ, լայն, երկու կողմերից ձեւավորում ստացած եզրերով ժապավեններ: Եփման միջին տեւողությունը՝ 11 րոպե:
Սպագետի – դժվար թե որեւէ մեկը չիմանա, թե ինչ բան է սպագետին՝ ալյուրից եւ ջրից պատրաստված այդ հանրահայտ, երկար ու բարակ պաստան: Սակայն իտալացիներն այն պատրաստելիս ցորենի ալյուրին նաեւ սպիտակաձավար են ավելացնում: Եփման միջին տեւողությունը՝ 10 րոպե:
Կարճ պաստա
Մաչերոնի – փոքր-ինչ կորացված խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ համաձայն փաթեթին նշվածի:
Պեննե – հաստ՝ անկյունագծով կտրտված եզրերով փետուր-խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ 12-15 րոպե: Կարելի է մսային սոուսների եւ տաք սալաթների հետ մատուցել:
Ռիգատոնի – կարճ եւ հաստ խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ համաձայն փաթեթին նշվածի: Կարելի է մսային կամ բանջարեղենային սոուսների հետ մատուցել:
Խխունջիկներ – կորացված խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ 6-8 րոպե: Կարելի է պանրային սոուսի եւ սերուցքային կարագի հետ մատուցել, ինչպես նաեւ, թխվածքաճաշերի, սուպերի եւ սալաթների պատրաստման նպատակով օգտագործել:
Ֆուզիլի – սեփական առանցքի շուրջ պտտեցրած պարույրիկներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ համաձայն փաթեթին նշվածի: Կարելի է մսային, պանրային եւ տոմատի սոուսի հետ մատուցել, կամ էլ պարզապես սալաթին ավելացնել:
Չելենտանի – կորացված խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ 10-11 րոպե: Կարելի է ցանկացած տեսակի սոուսի հետ մատուցել, ինչպես նաեւ թխվածքաճաշերի եւ սալաթների պատրաստման նպատակով օգտագործել:
Փոքր պաստա
Պաստայի փոքր տեսակները սովորաբար սուպերի պատրաստման նպատակով են կիրառվում:
Դիտալինի – չափազանց կարճ, սնամեջ խողովակներ: Եփման միջին տեւողությունը՝ 10 րոպե: Հարմար են սուպերի համար:
Կամպանելե – պաստա՝ ծաղիկների տեսքով: Եփման միջին տեւողությունը՝ 10 րոպե: Կարելի է խիտ սերուցքային, պանրային եւ բանջարեղենային սոուսների հետ մատուցել: Սուպերի պատրաստման նպատակով հազվադեպ է օգտագործվում:
Օրզո – պաստայի ամենատարածված տեսակներից մեկը՝ բրնձի տեսքով: Եփման միջին տեւողությունը՝ 9-11 րոպե: Առավել հաճախ սուպերի եւ սալաթների պատրաստման նպատակով է կիրառվում, բայց կարելի է նաեւ տոմատի թեթեւ սոուսի հետ մատուցել:
Ստելինե – պաստա՝ մեջտեղում անցքեր ունեցող փոքրիկ աստղիկների տեսքով: Հիմնականում սուպերին է ավելացվում:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր