• Latest news

Ձիթապտղի յուղը շաքարախտի դեմ

7 հունվարի, 2014  21:26

Սիրտ-անոթային հիվանդությունների բարձր ռիսկով մարդիկ, ովքեր հետեւում են  ձիթապտղի յուղով հարուստ միջերկրածովային դիետային, կարող են նվազեցնել շաքարախտի զարգացման ռիսկը՝ առանց կալորիաներըի սահմանափակման եւ առանց հատուկ վարժությունների, ցույց է տալիս նոր հետազոտությունը:

Իսպանացի գիտնականների հետազոտությանը մասնակցում են սիրտ-անոթային հիվանդությունների բարձր ռիսկով ավելի քան 3500 մեծահասակ: Մասնակիցներն ըստ սնուցման ռեժիմի բաժանվել են երեք հիմնական խմբի՝  ձիթապտղի յուղով  միջերկրածովային դիետա, տարբեր տիպի ընկույզներով հավելված միջերկրածովային դիետա կամ ճարպերի ցածր պարունակությամբ դիետա, որը օգտագործվում է համեմատություն անելու համար: Նրանք հատուկ հրահանգներ չեն ստացել նիհարելու կամ ֆիզիկական ակտիվությունը բարձրացնելու համար:

Բացի ձիթապտղի յուղից, միջերկրածովային դիետան կենտրոնացած է մրգերի, բանջարեղենի, ամբողջական հացահատիկների եւ ձկան վրա:

Ընկույզային խմբի մասնակիցներին թույլ է տրվել օրական ուտել մոտ մեկ ունցիա ընկույզ, նուշ եւ պնդուկ: Ձիթապտղային խմբում թույլատրվել է  օրական երեք ճաշի գդալ  ձիթապտղի յուղից մի փոքր ավելին, հաղորդում է Newsmax Health:

Գիտնականներն  2003-ից  2010 թվականների ընթացքում հետեւել են  55-ից 80 տարեկան կանանց եւ տղամարդկանց:  Հետագա գործողությունների ընթացքում ձիթապտղի յուղի խմբում   2- րդ տիպի շաքարային դիաբետը զարգացել է 80 մարդու, ընկույզների խմբում՝ 92, իսկ ստուգիչ խմբում՝ 101-ի մոտ:

Հետազոտությունը թույլ է տալիս ենթադրություններ անել, որ  շաքարային դիաբետի զարգացման ռիսկը կարելի է  նվազեցնել՝ փոխելով դիետայի բաղադրությունը: «Սա եւս մեկ ապացույց է, որ միջերկրածովային դիետան առավելություններ ունի առողջության համար»,- ասել է Ֆիլադելֆիայի Ջեֆերսոնի բժշկական քոլեջի բժիշկ Քրիստինա Լայնեն, ով չի մասնակցել հետազոտությանը:

Դիետան եւ ֆիզիկական վարժությունները կարող են ավելի շատ նվազեցնել շաքարախտի ռիսկը, նշել է նա:

«2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի ռիսկի խմբում գտնվողները պետք է  շատ աշխատեն՝ մարմնի առողջ քաշը պահպանելու համար»,- ասել է Լայեն: Այնուամենայնիվ, եթե նրանք ի վիճակի չեն դա հաջողությամբ կատարել, ըստ բժշկի, նոր հետազոտությունը ցույց է տալիս, բայց չի ապացուցում, որ նրանց սննդակարգին ձիթապտղի յուղի ավելացումը կարող է որոշակի օգուտ ապահովել:

Նոր հետազոտությունը « ցուցադրում է բուսական սննդի եւ ընդհանուր առողջ դիետայի ուժը», ասել է  Սենթ Լյուիսի Վաշինգթոնի համալսարանի սնուցման տնօրեն Քոննի Դիկմանը:

« Տվյալ հետազոտության արդյունքում ստացված գլխավոր տեղեկությունն այն է, որ միջերկրածովային դիետան ապահովում է հագեցվածության զգացողություն եւ ընդհանուր լավ առողջական վիճակ»,- ասաց Դիկմենը: « Բուսական սննդի ներգրավումը, այդ թվում ընկույզների, պինդ ճարպերի փոխարեն ձիթապտղի յուղի օգտագործումն ապահովում են ֆիտոնուտրիենտների բավականին լայն միակայք, որը նպաստում է առողջությանը, նյութափոխանակությանը, այսինքն առկա են քաշի վերահսկամ բոլոր կարեւոր բաղադրիչները»,- ասաց նա:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է