• Latest news

Ո՞ր քաղցրավենիքն է ավելի օգտակար

2 մայիսի, 2015  23:48

Մասնագետների մեծամասնաության կարծիքով՝ քաղցրավենիքը վնասակար է առողջության համար, քանի որ նպաստում է դիաբետի, ճարպակալման, ինչպես նաեւ մի շարք այլ խնդիրների ի հայտ գալուն: Սակայն, եթե Դուք քաղցրավենիք շատ եք սիրում, կարող եք ընտրել դրա այն տեսակը, որը, բազմաթիվ օգտակար նյութեր է պարունակում:

Ստոկհոլմի համալսարանի գիտնականները պնդում են, որ ամենաօգտակար քաղցրավենիքն են ժելեն, մուրաբան ու մարմելադը, քանի որ դրանք պեկտին են պարունակում՝ աբսորբենտի հատկություններով նյութ:

«Պեկտինը ներծծող շատ ուժեղ հատկություններ ունի, դրանք ավելի ուժեղ են նմանատիպ այլ նյութերի հատկություններից: Այս հատկության շնորհիվ այն դուրս է բերում օրգանիզմից վնասակար նյութերը», - նշում են փորձագետները:

Կենդանիների վրա կատարված փորձարկումների շնորհիվ հաջողվել է պարզել, որ մարմելադը կարող է բարելավել լյարդի վիչակը նույնիսկ հեպատիտի դեպքում:

Շվեդական մասնագետները պարզաբանում են նաեւ, որ մարմելադից եւ մուրաբայից բացի, մեծ քանակությամբ պեկտին են պարունակում նաեւ սերկեւիլը, գազարը, բիբարը, դդումը, խնձորը, բալը, տանձը եւ մի շարք այլ մթերքներ:

Հիշեցնենք, որ, ինչպես ցույց են տալիս ընթացիկ հետազոտությունները, պեկտինային նյութերը ոչ միայն ներծծում են օրգանիզմի վնասակար նյութերը, այլ նաեւ նվազեցնում արյան մեջ վնասակար խոլեստերինի պարունակությունը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է