• Latest news

Ճարպը օգտակար է առողջության համար

18 մայիսի, 2015  15:42

Նախկինում ընդունված էր կարծել, որ ճարպերի օգտագործումը նախընտրելի է սահմանափակել, սակայն ժամանակակից գիտնականները հերքում են այս տեսակետը  եւ նշում, որ խոլեստերոլի, սրտային հիվանդությունների եւ ճարպակալման հիմնական պատճառը ճարպը չէ: Ավելին՝ ճարպը նույնիսկ օգտակար է:

Ամերիկացի գիտնական Դեվիդ Պերլմուտերի՝ «Սնունդն ու ուղեղը» («GrainBrain») գրքի հեղինակի խոսքով՝ ճարպն անհրաժեշտ է ուղեղի նորմալ գործունեության եւ այն տարիքային գործոնների ազդեցությունից պաշտպանելու համար, իսկ ճարպի ցածր պարունակությամբ սննդակարգը փաստացի զրկում է ուղեղն այս ամենից:  

Ճարպը անհրաժեշտ է նաեւ թոքերի առողջության համար: Մասնագետների խոսքով՝ մարդու թոքերը ծածկված են այնպիսի նյութով, որը գրեթե ամբողջությամբ բաղկացած է հագեցած ճարպից: Իրենց հետազոտություններում բժիշկները բազմիցս եկել են այն եզրակացության, որ ճարպի անբավարար քանակը սննդակարգում վնասում է թոքերի ճարպային շերտը եւ, որպես հետեւանք, ասթմա առաջացնում:

Բացի այդ՝ ճարպը նպաստում է նաեւ իմունիտետի՝ պաթոգեն գործոնների նկատմամբ կայունությանը: Մայքլ եւ Մերի Իդիսների կողմից ձեռնարկած հետազոտությունը բացահայտում է օրգանիզմի իմունային համակարգի եւ ճարպերի օգտագործման միջեւ կապը:

Տարբեր գիտնականներ ժամանակին ապացուցել են, որ սննդակարգում ճարպի առկայությունը աանհրաժեշտ է մաշկի առողջության եւ սրտամկանի նորմալ աշխատանքի համար: Ճարպի անբավարար քանակության դեպքում մաշկը կարող է սկսել չորանալ եւ թեփոտել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է