• Latest news

Ավելորդ քաշը կախված չէ օգտագործվող կալորիաների քանակից

27 հունիսի, 2015  20:18

Մարդիկ գիրանում են ոչ թե կալորիաների, այլ անկանոն սնվելու եւ վերամշակված սնունդ օգտագործելու պատճառով, նշում են Կալիֆորնիայի համալսարանի գիտնականները:

Նրանց հետազոտության համաձայն՝  կալորիաների քանակով չտարբերվող, սակայն տարբեր բիոքիմիական կառուցվածքով մթերքներ օգտագործելիս ազդեցությունը օրգանիզմը վրա եւս կարող է տարբեր լինել: Օրինակ, սպիտակուցային սնունդը ստիպում է օրգանիզմին դրա յուրացման համար 10-20 անգամ ավելի էներգիա ծախսել: Այսպիսով, գիտնականներն ընդգծում են, որ սպիտակուցային մթերքները չեն նպաստում գիրանալուն՝ անկախ կալորիաների քանակից:

Նույն էֆեկտն ունեն նաեւ այն մթերքները, որոնք բարդ ածխաջրեր են պարունակում: Բացի այդ՝ սպիտակուցներն ու բարդ ածխաջրերը, որոնք հիմնականում մթերքներում պարունակվում են վիտամինների ու միներալների հետ մեկտեղ, եւս խոսում են այն մասին, որը այս սնունդն ավելի նախընտրելի է:

Մյուս կողմից՝ քաղցր ու ճարպերով հարուստ մթերքները նաեւ այսպես կոչված «վտանգավոր» կալորիաներ են պարունակում, որոնք նույնիսկ աննշան քանակությամբ նպաստում են ավելորդ քաշի ի հայտ գալուն՝ դրանց՝ օրգանիզմի կողմից յուրացման գործընթացի առանձնահատկությունների պատճառով:

Այս առումով, այսպիսով, առավել ռիսկային է վերամշակված փափուկ սնունդը՝ երշիկը, թխվածքեղենը եւ այլն:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է