• Latest news

Ի՞նչն է ավելի շատ գիրացնում՝ շաքարը թե ճարպը

26 հուլիսի, 2015  22:47

Շաքարով ու ճարպերով հարուստ սննդակարգը հանգեցնում է ավելորդ քաշի գոյացմանը, պնդում են մասնագետները: Մյուս կողմից՝ այլ մասնագետներ պնդում են, որ ճարպերը անհրաժեշտ են օրգանիզմի բնականոն կենսագործունեության համար: Եվ այսպես՝ արդյո՞ք այդքան վնասակար են յուղոտ ու քաղցր մթերքները եւ ի՞նչն է ավելի շատ գիրացնում՝ շաքարը թե ճարպը:

Իր մտորումներով է այս հարցի շուրջ կիսվում  գերմանացի դիետոլոգ Դագմար ֆոն Կրամը՝ դիետոլոգիային նվիրված մի շարք գրքերի եւ այլ աշխատանքների հեղինակ:

Նրա խոսքով՝ նիհարել ցանկացողները պետք է սահմանափակեն ինչպես ճարպերի, այնպես էլ շաքարի օգտագործումը: Այս մթերքներից յուրաքանչյուրն իր ուրույն կերպով է ազդում օրգանիզմի կողմից ճարպի վերամշակման եւ ճարպի կուտակման վրա:

«Մեկ գրամ ճարպը երկու անգամ ավելի շատ կալորիաներ է պարունակում, քան մեկ գրամ շաքարը: Ճարպը, ընդ որում, մարսվում է շատ երկար ու դանդաղ, այնինչ շաքարը արագ է յուրացվում օրգանիզմի կողմից», - պնդում է փորձագետը:

Մասնագետի խոսքով՝ մարմինը առավել զգայուն է ճարպի ու շաքարի նկատմամբ օրվա վերջում, երբ սկզբունքորեն կարեւոր է դառնում կալորիաներից հրաժարվելը: Ավելորդը այս դեպքում պահեստավորվում է օրգանիզմի կողմից, եւ կարեւոր չէ, ինչն է այս ավելորդ կալորիաների պատճառը՝ ճարպը թե շաքարը, ընդգծում է դիետոլոգը: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել