• Latest news

Դասական հայկական խորովածն այնքան վնասակար չէ, որքան մտածում են շատերը

26 հուլիսի, 2015  17:14

Դիետոլոգ Վարդանուշ Պետրոսյանը համաձայն չէ այն մտքի հետ, որ Հայաստանի բնակիչները չարաշահում են խորովածը: Թեպետ այն հայկական խոհանոցի բաղադրիչներից մեկն է, իրենց խորոված թույլ տալ կարող են քչերը ու ոչ այդքան հաճախ: Նրա խոսքով՝ այն մարդիկ, որոնք այժմ ակտիվ պիկնիկների են մեկնում, հիմնականում տեղացիներ չեն, իսկ տեղացիներից միայն10-20 տոկոսը կարող է իրեն դա թույլ տալ, եւ այն տպավորությունը, որ բոլոր հայերը ամռան շոգին խոզի միս են ուտում, թյուր է:

«Հայաստանը աղքատ երկիր է, եւ միսը, ցավոք, ներառված չէ մեր բնակչության մեծամասնության սննդակարգում: Շատ լավ կլիներ, եթե Հայաստանի բնակիչները կարողանային ամեն օր միս ուտել, այդ դեպքում ալյուրը երկաթով հարստացնելու կարիք չէր լինի», - նշեց նա:

Ինչ վերաբերվում է յուղոտ մսի ու խորովածի օգտակարությանը կամ վնասակարությանը, դիետոլոգը նշեց, որ վերջերս յուղոտ միսը սկսել են ավաելի հաճախ բացառել վնասակար մթերքների շարքից, իսկ առողջության համար մեկ թշնամին այսօր շաքարն է:

Ինչ վերաբերվում է խորովածին, ապա հիմնական վտանգն այստեղ մինչեւ վերջ չեփած միսն է, որը կարող է ինֆեկցիայի պատճառ դառնալ: Երկորդ խնդիրը կրակի վրա կաթացող ճարպն է, քանի որ այդպիսի ճարպը քաղցկեղածին է: Խորովածի պատրաստման հայկական եղանակը՝ ածուխի, այլ ոչ կրակի վրա, նվազեցնում է այդ վտանգը։ Այդ վտանգը նվազեցնում է նաեւ միսը նախօրոք բաստուրմա դնելը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել