• Latest news

Դիաբետիկների համար շատ վտանգավոր է բաց թողնել նախաճաշերը

30 հուլիսի, 2015  14:47

Նախաճաշը օրվա սննդակարգի ամենակարեւոր մասն է, եւ այդ պատճառով այն չի կարելի բաց թողնել՝ հատկապես երկրորդ տիպի դիաբետ ունեցող մարդկանց: Թել Ավիվի համալասարանի մասնագետների խոսքով՝  նախաճաշից հրաժարվելն ու միչեւ կեսօր սննդից հրաժարվելը հանգեցնում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի տատանումներին:

Վերոնշյալ համալսարանի մասնագետները հետեւել են երկրորդ տիպի դիաբետ ունեցող 22 մարդկանց (12 տղամարդ, 10 կին), որոնց միջին տարիքը 56 տարեկան էր: Նրանք մասնակցել են երկու օր տեւած փորձարկմանը: Դրա բոլոր մասնակիցները օրական նույն քանակությամբ կալորիա էին օգտագործում եւ ստանում բոլոր սնուցող նյութերով հավասար սննդակարգ: Սակայն մի անգամ նրանք պարզապես հրաժարվեցին նախաճաշից:

Հետազոտության հեղինակները զգում էին, որ նախաճաշից հրաժավրվելը բացասական հետեւանքների կբերի, սակայն չէին սպասում, որ դրանք այդքան լուրջ կլինեն: Կամավորներկ մոտ կտրուկ բարձրացավ շաքարի պարունակությունն արյան մեջ՝ 268 մգ ճաշից առաջ եւ 298 մգ ընթրիքից հետո նախաճաշը բաղ թողնելու օրը:  Սովորական օրերին այդ ցուցանիշները կազմում էին համապատասխանաբար 192 մգ եւ  215 մգ:  Նույնիսկ օսլայի ու շաքարի նվազեցումը ճաշի ու ընտրիքի ժամանակ ճօգնեց նվազեցնել նախաճաշը բաց թողած դիաբետիկների արյան մեջ շաքարի պարունակության մակարդակը: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է