• Latest news

Կարելի է արդյոք փտած մաս ունեցող մրգեր ուտել

30 հուլիսի, 2015  16:45

Կարելի՞ է, արդյոք,  մրգեր ուտել, եթե դրանց վրա փտած մասեր կան: Ամռանն այս հարցը առավել արդիական է: Այս հարցին պատասխանում են գերմանական Apotheken Umschau ամսագրում լույս տեսած հոդվածի հեղինակները:

Հեղինակները պատմում են Կարլսրուե քաղաքի համալսարանում իրականացրած հետազոտության մասին: Փտած մաս ունեցող ոչ բոլոր մրգերն է պետք դեն նետել: Մասնավորապես, հետազոտողները տարբերակում են պինդ ու ջրալի մրգերը: Եթե հեղուկի պարունակության մակարդակը մրգերում ու բանջարեղենում բարձր է, ապա փտած մասերը կարող են իսկապես վտանգավոր լինել:

«Խաղողի ու սալորի մեջ բարձր է հեղուկի պարունակության մակարդակը, ինչը նպաստում է բորբոսային սնկի տարածմանը», - պարզաբանում է գիտնականները:

Նրանց խոսքով՝ ջրալի մրգերը, եթե դրանց  վրա փտած մասեր են ի հայտ եկել, ավելի լավ է չուտել: Միեւնույն ժամանակ իրենց կառուցվածքով ավելի պինդ խնձորի մեջ բորբոսը չի հասցնում ախտահարել մրգի փափուկ մասը:

 «Խնձորների հետազոտությունը ցույց տվեց, որ վնասակար նյութերը վնասված տեղերում կարող են տարածվել ավելի քան 2 սմ-ով», - նշվում է հոդվածում:

Այդ պատճառով փչացած խնձոր կարելի է ուտել միայն փչացած մասերը կտրելուց հետո: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է