• Latest news

Ձմերուկն այնքան անվնաս չէ, որքան կարծում եք

25 օգոստոսի, 2015  16:08

Ձմերուկն այնքան անվնաս մթերք չէ, որքան շատերին կարող է թվալ, դրա համար էլ մարդկանց որոշ խմբեր ճիշտ կանեն, եթե ավելի զգուշորեն օգտագործեն այն, զգուշացնում է սննդակարգի մասնագետ Հասմիկ Աբովյանը:

Նրա խոսքով, ձմերուկի մեջ բավականին շատ շաքար կա, ինչի հետեւանքով նրա գլիկեմիական ցուցանիշը բարձր է. երբ մարդը ձմերուկ է ուտում, նրա արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը կտրուկ բարձրանում է եւ մեծ թափով սկսվում է ինսուլինի սինթեզումը: Մարդը շատ արագ նորից սկսում է քաղց զգալ, եւ նրա ախորժակը մեծանում է: Դա մարդուն ստիպում է քաղցը հագեցնել կալորիական ինչ-որ բանով, ինչը կարող է հանգեցնել քաշի ավելացմանը:

Շատ մասնագետներ խորհուրդ են տալիս երեկոյան քնից առաջ ձմերուկ չուտել, ինչպես նաեւ ձմերուկ չուտել ճաշից հետո որպես աղանդեր: Ձմերուկը ցանկալի է ուտել որպես առանձին մթերք` հաշվի առնելով վերոհիշյալ բոլոր փաստերը եւ նրանում շաքարի պարունակությունը:

Իսկ շաքարային դիաբետ ունեցող մարդկանց խորհուրդ է տրվում հնարավորինս խուսափել ձմերուկից այդ նույն պատճառով. ձմերուկը շաքար է պարունակում, որը կհանգեցնի նրանց արյան մեջ գլյուկոզայի բարձրացմանը:

Որոշ մարդիկ կարծում են, որ ձմերուկը կարող է ջրին փոխարինել, որովհետեւ շատ հեղուկ է պարունակում: Բայց դա բոլորովին այդպես չէ: Ձմերուկի մեջ, իհարկե, ջուր շատ կա, բայց նրանում պարունակվող այլ նյութերը նպաստում են օրգանիզմից ջրի դուրս բերմանը, եւ ոչ հակառակը: Դրա համար էլ այն մարդիկ, որոնք ձմերուկ են ուտում, պիտի առաջվա պես խմեն ջրի այն քանակությունը, որը խորհուրդ է տրվում, որպեսզի թույլ չտան օրգանիզմի ջրազրկում:

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է