Սեւ կետերով հասուն բանանները կարող են օրգանիզմը պաշտպանել քաղցկեղային հիվանդություններից: Տոկիոյի համալսարանի ճապոնացի գիտնականների հետազոտությունը ցույց է տվել, որ լրիվ հասուն բանանը ակտիվացնում է իմունային համակարգի բջիջները, նվազեցնում է քաղցկեղի հիմնական սադրիչ հանդիսանող բորբոքային գործընթացներից օրգանիզմի վնասվածությունը:
Գիտնականների խոսքով, ամբողջությամբ հասունացած՝ սեւացած կաշվով կամ սեւ կետերով բանանում առկա նյութերը նպաստում են նեյտրոֆիլների եւ մակրոֆագների ակտիվացմանը. այս բջիջները պատասխանատու են ուռուցքային գործընթացները ճնշելու ընդունակ հակաբորբոքային սպիտակուցի արտադրության համար:
«Այդ պտուղները խթանում են ՖՆՈ-ալֆա սպիտակուցի մեծ խտություն պարունակող բջիջների արտադրությունը. այդ բջիջները ուռուցքների դեմ հզոր պայքարողներ են: Բանանները պիտի բավականաչափ հասուն լինեն: Որքան ավելի մուգ է բանանը, այնքան շատ են նրա մեջ այն բնական նյութերը, որոնք ակտիվացնում են արյան սպիտակ գնդիկների աշխատանքը, եւ դա՝ ի տարբերություն կանաչ ու խակ պտուղների», - բացատրել են գիտնականները:
Հիշեցնենք, որ արյան սպիտակ գնդիկները՝ լեյկոցիտները, կարեւորագույն դեր են խաղում առողջության պահպանման եւ օրգանիզմը շատ հիվանդություններից պաշտպանելու գործում:
Գիտնականները միաժամանակ ընդգծում են, որ իրենց հայտնագործությունը դեռեւս լուրջ ստուգման կարիք ունի: Չնայած բանանները մեծ ներուժ ունեն եւ օգտակար են առողջության համար, դրանց օգտագործումը որոշակի սահմանափակումներ է ենթադրում: Օրինակ, այն մարդիկ, ովքեր երիկամների հետ կապված խնդիրներ ունեն, ինչպես նաեւ դիաբետով հիվանդները, պիտի հնաարավորինս հազվադեպ բանան ուտեն:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր