Ամերիկացի հոգեբաններն ասել են, թե որն է հիմնական գործոնը, որը դեպքերի մեծամասնության պարագայում մարդկանց ստիպում է նիհարել կամ էլ մարմնի ֆիզիոլոգիապես ընդունելի զանգված պահպանել:
Նրանց կարծիքով, սննդին հուզական կապվածությունը, երբ սնունդն ընկալվում է որպես ընտանեկան եւ մշակութային ավանդույթի մի մաս, ոչ թե սթրեսային իրավիճակներից հետո պարգեւատրման համակարգի տարր, դեպքերի 90 տոկոսում օգնում է խուսափել չափից շատ ուտելուց:
Հոգեբանները խորհուրդ են տալիս անձնական օրացույց պահել, որտեղ կարձանագրվեր ընդունվող սննդի քանակը եւ որակը, ինչպես նաեւ դրան համապատասխանող տրամադրությունը: Մասնագետները նաեւ խորհուրդ են տալիս դրական հույզեր առաջացնող սննդամթերքը տարանջատել սննդի այն տեսակներից, որոնք կապված են շատակերության հետ: Երկրորդի դեպքում գիտնականները խորհուրդ են տալիս փորձել հասկանալ այն հոգեբանական պատճառները, որոնք մարդուն մղում են նման սննդամթերք օգտագործել:
Հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ քաշ կորցնելու եւ երկարաժամկետ հեռանկարում այն կարգավորելու համար բավական է համարժեք գնահատել շատակերության պատճառները, մինչ խիստ սննդակարգերը եւ ֆիզիկական բարձր ակտիվությունը կարող են սոսկ հավելյալ խթանել այս գործընթացը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր