Դանիացի գիտնականները բացահայտել են կաթով սուրճի հակաբորբոքային ազդեցությունը

18:59   29 օգոստոսի, 2023

Դանիայի Կոպենհագենի համալսարանի բժիշկները հետազոտություն են անցկացրել, որը բացահայտում է կաթով սովորական բաժակ սուրճի զարմանալի հատկությունները և մարդու օրգանիզմում բորբոքումների դեմ պայքարելու կարողությունը: Այս նոր հայտնագործությունները հիմնված են սպիտակուցների և հակաօքսիդանտների եզակի համակցության վրա, որոնք միասին աշխատում են իմունային համակարգի գործառույթը բարձրացնելու համար, հայտնում է Pravda.ru-ն։ 

Հակաօքսիդանտները կամ պոլիֆենոլները մարդու մարմնի կարևոր մասն են և պարունակվում են նաև բույսերի, մրգերի և բանջարեղենի մեջ: Նրանք լայնորեն օգտագործվում են սննդի արդյունաբերության մեջ՝ մթերքները թարմ պահելու համար, քանի որ օգնում են դանդաղեցնել օքսիդացումը։

Պոլիֆենոլները նաև զգալի դեր են խաղում մարդու առողջության պահպանման գործում, քանի որ օգնում են նվազեցնել օրգանիզմում օքսիդատիվ սթրեսի մակարդակը, որը կապված է բորբոքային ռեակցիաների հետ։

Հետազոտության շրջանակներում որոշ բջիջներ արհեստականորեն բորբոքվել են և ստացել պոլիֆենոլների տարբեր չափաբաժիններ՝ համակցված ամինաթթուների հետ: Մյուս բջիջները ստացել են միայն պոլիֆենոլներ։ Վերահսկիչ խումբը որևէ ազդեցության չի ենթարկվել:

Արդյունքները տպավորիչ էին. պոլիֆենոլների և ամինաթթուների համակցված իմունային բջիջները (նման է կաթի հետ սուրճի համակցությանը) երկու անգամ ավելի արդյունավետ էին բորբոքման դեմ պայքարում, քան միայն պոլիֆենոլներ ստացած բջիջները:



© NEWS.am Medicine