Ինչպե՞ս տնային պայմաններում ստուգել մարսողական առողջությունը՝ սննդային սոդա օգտագործելով 

18:51   23 հոկտեմբերի, 2023

Հայտնի դիետոլոգ Մեգ Մաքդոնալդը նշում է, որ դուք կարող եք գնահատել ձեր ստամոքսի առողջությունը տնից դուրս չգալով՝ օգտագործելով խմորի սոդայի և ջրի պարզ լուծույթ: Ինչպես նշում է The Daily Mail-ը, մեթոդը հիմնված է դատարկ ստամոքսին լուծույթն ընդունելուց հետո փորկապության առկայության կամ բացակայության վրա։

Ստամոքսի թթուն՝ ստամոքսի լորձաթաղանթում սինթեզված էական մարսողական հեղուկը, կարևոր դեր է խաղում ընդունված սննդի ախտահանման և թթվային միջավայր ստեղծելու գործում, որը խթանում է մարսողական ֆերմենտների ակտիվությունը: Երբ ստամոքսի թթվայնությունը ցածր է, սննդի մարսողության արդյունավետությունը նվազում է, ինչը հանգեցնում է մի շարք տհաճ ախտանիշների, ներառյալ որովայնի ցավը, փքվածությունը, գազերը, փորլուծությունը, փորկապությունը, թթվային ռեֆլյուքսը և այրոցը:

Մաքդոնալդի մոտեցումն է՝ քառորդ թեյի գդալ խմորի սոդա լուծել կես բաժակ ջրի մեջ և ընդունել դատարկ ստամոքսին: Սոդայի արձագանքը ստամոքսի թթվի հետ առաջացնում է գազ, որը սովորաբար առաջացնում է փորկապություն։ Լուծույթն օգտագործելուց հետո երկու րոպեի ընթացքում այս ռեակցիայի ուշացումը կամ բացակայությունը վկայում է ստամոքսահյութի թթվայնության նվազման մասին:

Երբ թթվայնությունը ցածր է, մասնագետները հաճախ խորհուրդ են տալիս որոշակի սննդային հավելումներ, ինչպիսիք են երկաթը և կալցիումը, ստամոքսի թթվայնության մակարդակը լրացնելու և կարգավորելու համար: Այնուամենայնիվ, կարևոր է խորհրդակցել բժշկի հետ՝ ճշգրիտ ցուցումների և անհատականացված առաջարկությունների համար՝ հարմարեցված առանձին հիվանդի անհատական ​​կարիքներին:



© NEWS.am Medicine