Ո՞ր մթերքներն են պաշտպանում մեզ վնասակար ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից

15:16   1 օգոստոսի, 2015

Ամռան ընթացքում ուլտրմանուշակագույն ճառագայթները իրենցից մեծ վտանգ են ներկայացնում՝ ավելի մեծ, քան մենք կարող ենք պատկերացնել: Այդ վտանգներից մեկը ուլտրամանուշակագուն ճառագայթներն են:

Դիետոլոգ-էնդոկրինոլոգ Հասմիկ Աբովյանը կպատմի այն մասին, թե ինչպես պաշտպանվել ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից:

Ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից պաշպանության լավագույն միջոցը դրանից խուսափելն է: Շոգ եղանակին նախընտրելի դուրս չգալ տնից, հնարավորինս ծածկել մաշկը հագուստով, իսկ մաշկի բաց հատվածները պաշտպանել արեւայրուկի քսուկով: Կան, իհար, մի շարք մթերքներ, որոնք օգնում են պաշտպանել օրգանիզմը արեւի ճառագայթների վնասակար ազդեցությունից:

Քանի որ արեւի ազդեցությամբ օրգանիզմում ազատ ռադիկալներ են ձեւավորվում, որոնք կարող են մի շարք հիվանդություններ առաջ բերել՝ ներառյալ քաղցկեղը, նախընտրելի է այնպիսի մթերքներ ուտել, որոնք կասեցնում են ազատ ռադիկալները: Այդ հատկություններով են օժտված այսպես կոչված հակաօքսիդանտները:  

Հակաօքսիդանտներով են հարուստ մրգերը, բանջարեղենն ու հատապտուղները: Հենց դրանք, նշում է դիետոլոգը, անպայման պետք է ընդգրկվեն սննդակարգում:

Օգտակար են, իհարկե, նաեւ գրեթե բոլոր մրգերն ու բանջարեղենները: Ահա մի քանի մթերք, որոնց օգտակարությունը ապացուցվել է բազմաթիվ հետազոտություններով:



© NEWS.am Medicine