Ձմերուկը կարող է օգնել ազատվել գոտկատեղի հատվածի ճարպային կուտակումներից

13:30   3 օգոստոսի, 2015

Գոտկատեղի շրջանում ճարպային կուտակումները ոչ միայն տհաճ են նայվում, այլ նաեւ վտանգավոր են առողջության համար: Դրանք կարող են կապված լինոլ մետաբոլիկ համախտանիշի հետ եւ ավելի հավանական դարձնել զարկերակային բարձր ճնշումը, դիաբետի առաջացումն ու մի շարք այլ հիվանդություններ:

Որոշ մթերքներ կարող են օգնել ազատվել ճարպային կուտակումներից: American Dietetic Association-ի խոսքով՝ այդ մթերքներից մեկը ձմերուկն է: University of Kentucky-ի հետազոտությունը ցույց տվեց, որ ձմերուկի հյութի երկու բաժակը 8 շաբաթվա ընթացքում օգնում են մարդկանց ազատվել ավելորդ քաշից եւ նվազեցնում են գոտկատեղի հատվածում ճարպային կուտակումները:  Ընդ որում՝ մկանային զանգվածը մարդիկ չեն կորցնում եւ նիհարում միայն ճարպ կորցնելու հաշվին:

Ձմերուկների այսպիսի ազդեցության գաղտնիքը, հավանաբար, արգինին կոչվող ամինաթթուն է: Ինչպես ցույց տվեց հետազոտությունը, որը լույս է տեսել Journal of Nutrition ամսագրում, արգինինը, եթե այն ավելացնում են ճարպակալում ունեցող մկների սննդակարգին, ընդամենը երեք ամսվա ընթացքում նվազեցնում է ճարպի քանակը 64 տոկոսով:

Ձմերուկի մեջ եւս կա այդ նյութը, եւ, հավանաբար, հենց դրա շնորհիվ է ձմերուկն օգնում նիհարել՝ չնայած շաքարի պարունակության բարձր մակարդակին: 

Գոտկատեղի շրջանում ճարպային կուտակումները ոչ միայն տհաճ են նայվում, այլ նաեւ վտանգավոր են առողջության համա՞ Դրանք կարող են կապված լինոլ մետաբոլիկ համախտանիշի հետ եւ ավելի հավանական դարձնել զարկերակային բարձր ճնշումը, դիաբետի առաջացումն ու մի շարք այլ հիվանդություններ:

Որոշ մթերքներ կարող են օգնել ազատվել ճարպային կուտակումներից: American Dietetic Association-ի խոսքով՝ այդ մթերքներից մեկը ձմերուկն է: University of Kentucky-ի հետազոտությունը ցույց տվեց, որ ձմերուկի հյութի երկու բաժակը 8 շաբաթվա ընթացքում օգնում են մարդկանց ազատվել ավելորդ քաշից եւ նվազեցնում են գոտկատեղի հատվածում ճարպային կուտակումները:  Ընդ որում՝ մկանային զանգվածը մարդիկ չեն կորցնում եւ նիհարում միայն ճարպ կորցնելու հաշվին:

Ձմրուկների այսպիսի ազդեցության գաղտնիքը, հավանաբար, արգինին կոչվող ամինաթթուն է: Ինչպես ցույց տվեց հետազոտությունը, որը լույս է տեսել Journal of Nutrition ամսագրում, արգինինը, եթե այն ավելացնում են ճարպակալում ունեցող մկների սննդակարգին, ընդամենը երեք ամսվա ընթացքում նվազեցնում է ճարպի քանակը 64 տոկոսով:

Ձմերուկի մեջ եւս կա այդ նյութը, եւ, հավանաբար, հենց դրա շնորհիվ է ձմերուկն օգնում նիհարել՝ չնայած շաքարի պարունակության բարձր մակարդակին: 



© NEWS.am Medicine