• Latest news

Նախաճաշին հավկիթ ուտելը օգնում է նիհարելուն

30 մայիսի, 2016  10:41

Երկար ժամանակ համարվում էր, որ հավկիթը վնասում է կազմվածքին, քանի որ պարունակում է շատ սպիտակուց, ճարպ ու խոլեստերին: Ժամանակակից տեսական ու գոծնական տվյալները այդ տեսակետը ամբողջովին հերքում են:

Վերջին տարիների հետազոտությունները ցույց են տվել, որ սննդի մեջ խոլեստերինի բարձր պարունակությունը չի անդրադառնում մարդու արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի վրա: Արյան մեջ խոլեստերինը արտադրվում է հենց օրգանիզմում, ոչ մի ուղիղ կապ սննդամթերքի հետ գոյություն չունի: Խոլեստերինի բարձր մակարդակի պատճառը համարվում է նյութափոխանակության խանգարումը, որը պայմանավորված է ներքին ու արտաքին գործոնների մի ամբողջ համալիրով:

Սենթ Լուիսի համալսարանում անցկացված փորձը ապացուցել է, որ հավկիթի գործածումը հակառակը՝ նպաստում է քաշի նվազմանը:

Հետազոտությանը մասնակցել է ավելորդ քաշ ունեցող 152 մարդ: Նրանց երկու խմբի են բաժանել՝ մի խմբին նախաճաշին օրական երկուական հավկիթ էին ուտում, իսկ մյուսները ուտում էին չորաբլիթներ: 8 շաբաթի հետո մասնակիցներին համեմատել են ու պարզել, որ հավկիթով նախաճաշողների խմբում քաշի նվազումը 60 տոկոսով բարձր էր, քան հսկիչ խմբում: Հետազոտողները կարծում են, որ այս արդյունքը պայմանավորված է հավկիթի արագ հագեցնելու կարողությամբ, հավկիթ ուտելուց հետո երկար ժամանակ քեզ կուշտ ես զգում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է