Որոշ մարդիկ դեռեւս սխալմամբ կարծում են, թե մարգարինը «ավելի օգտակար է» կամ էլ գոնե ավելի անվնաս է, քան կարագը: Իրականում դա բոլորովին էլ այդպես չէ: Մասնագետները նշել են մարգարինն ամենօրյա սննդակարգից բացառելու 5 համոզիչ պատճառ:
1. Ալերգիա
Մարգարինը էմուլգատորներ է պարունակում, գունավորիչներ եւ քիմիական կոնսերվանտներ, այդ պատճառով մեծ է ալերգիկ ռեակցիայի վտանգը: Ուշադիր կարդացեք փաթեթի վրա բաղադրիչների կազմը:
2. Հիպերտոնիա
Մարգարինում կարող է շատ աղ լինել, որի ավելցուկը, ինչպես հայտնի է, կարող է հիպերտոնիայի հանգեցնել: Ավելին, մարգարինը նաեւ ջրաաղային հաշվեկշռի խախտում է առաջ բերում, ինչը վատացնում է հիպերտոնիայի ընթացքը:
3. Սրտի հիվանդություններ
Մարգարինը տրանսճարպեր է պարունակում, որոնք շատ վտանգավոր են օրգանիզմի համար եւ սրտի հիվանդությունների զարգացման ռիսկի գործոններ են համարվում: Որոշ դեպքերում մարգարինի օգտագործումն ուղղակիորեն կապված է սրտի կաթվածների հետ:
4. Քաղցկեղային հիվանդություններ
Մարգարինն ազատ ռադիկալներ է պարունակում` բաղադրիչներ, որոնք օրգանիզմն արտադրում է նյութափոխանակային ռեակցիաների արդյունքում եւ որոնք բորբոքումների եւ այտուցների են հանգեցնում: Երկարաժամկետ հեռանկարում դա մեծացնում է բջիջների անվերահսկելի կիսման գործընթացի արդյունքում քաղցկեղի զարգացման վտանգը:
5. Խոլեստերին
Չնայած մարգարինը մոնոչհագեցած եւ կիսահագեցած ճարպային թթուներ է պարունակում, դրանց պարունակությունը զգալիորեն ավելի փոքր է, քան հագեցած ճարպերինը եւ տրանսճարպերինը: Եթե ամեն օր մարգարին օգտագործեք, դա կարող է հանգեցնել խոլեստերինի մակարդակի բարձրացման:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր