• Latest news

Պաղպաղակ. Օգտակար մթերք, թե մեծ չարիք

20 հունիսի, 2016  14:24

Պաղպաղակն ամռանն ամենամեծ ժողովրդականություն վայելող մթերքներից է: Պաղպաղակի օգուտի եւ վնասի մասին կարելի է ամենատարբեր կարծիքներ լսել. որոշ մասնագետներ պնդում են, թե պաղպաղակը հնարավոր լավագույն աղանդերն է, ուրիշները կարծում են, թե պաղպաղակը նույնքան վնասակար է, որքան մյուս սիրելի քաղցրեղենները:

Դիետոլոգ Վարդանուշ Պետրոսյանը, պատասխանելով NEWS.am Medicine-ի թղթակցի հարցին, նշել է, որ պաղպաղակը շաքարի այնպիսի աղբյուր է համարում, ինչպիսին շաքար պարունակող ցանկացած մթերք:  Շաքարը, ինչպես հայտնի է, ոչ մի օգտակար բան չի պարունակում ու միաժամանակ   ուժեղ, գրեթե թմրանյութային կախվածություն է առաջացնում. եթե մարդը սովոր է շաքար պարունակող մթերքներ օգտագործել եւ հանկարծ հրաժարվում է դրանցից, նրա ինքնազգացողությունը վատանում է, գլխացավեր են սկսվում, տրամադրությունն ընկնում է, որեւէ բան անելու մոտիվացիա, ուժ եւ ցանկություն չի մնում: Պաղպաղակը, որը, որպես կանոն, բավականին շատ շաքար է պարունակում, նույնպիսի կախվածություն է առաջացնում, ինչպես մյուս քաղցր մթերքները: Ավելին, մենք սովորաբար նույնիսկ չգիտենք, թե որքան շաքար կա մեր կերած պաղպաղակում, չէ որ փաթեթի վրա սովորաբար նշվում է միայն շաքարի առկայության փաստը, ոչ թե քանակությունը:

Այդ իմաստով պաղպաղակն այնքան էլ օգտակար մթերք չէ: Սակայն եթե այն իսկական կաթնամթերքից է պատրաստված (ոչ թե բուսական եւ քիմիական փոխարինիչներից), այն սպիտակուցներ եւ կալցիում կպարունակի, որոնք այնքան անհրաժեշտ են մեր օրգանիզմին: Իհարկե, նույն նյութերը, նույնիսկ ավելի մեծ քանակությամբ, կարելի է ստանալ կաթից, մածնից եւ պանրից, սակայն եթե Դուք շատ եք ուզում քաղցր ուտել, բնական պաղպաղակը կարող է ավելի առողջ այլընտրանք լինել տորթերին եւ կոնֆետներին:

Վարդանուշ Պետրոսյանը խորհուրդ է տալիս միայն հայտնի ֆիրմաների արտադրած պաղպաղակ գնել, ոչ թե փողոցում «լցնովի», որը հայտնի չէ, թե ով է պատրաստել:  Մասնագետը հիշեցրել է, որ ամռանը սննդային թունավորումների գլխավոր պատճառներից մեկը փողոցում պատրաստվող պաղպաղակն է: Իսկ գործարաններում, որտեղ պաղպաղակ են արտադրում, մանրազնին կերպով հետեւում են հիգիենային եւ որակին եւ նման պաղպաղակից թունավորվելու հավանականությունն անհամեմատ ավելի փոքր է, քան «լցնովիից»:

Դիետոլոգի խոսքով, լավ միտք է տնային պաղպաղակ պատրաստելը: Այդպես Դուք կկարողանաք ոչ միայն վստահ լինել օգտագործվող մթերքների որակին (կարագ բուսական յուղի փոխարեն, բնական մթերքներ, հոտավետիչների եւ քիմիական հավելումների բացակայություն), այլեւ կարգավորել շաքարի քանակությունը: Սակայն խնդիրն այն է, որ կանանց մեծամասնությունն այսօր աշխատում է եւ ժամանակ չունի նույնիսկ ճաշ եւ ընթրիք պատրաստելու, էլ չասած աղանդերի եւ պաղպաղակի մասին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է