• Latest news

Շաքարի արհեստական փոխարինիչները ախորժակ են բացում եւ ստիպում են շատ ուտել. գիտնականներ

14 հուլիսի, 2016  18:56

Շաքարի արհեստական փոխարինիչներն այնքան էլ անվնաս չեն, որքան կարող է թվալ առաջին հայացքից. իրականում դրանք ախորժակ են բացում, մեծացնում են քաղցի զգացումը եւ մարդուն ստիպում են չափից շատ ուտել:  Ավելին, հաճախ դրանք նաեւ քնի խանգարումներ են առաջ բերում: Այդ մասին զգուշացնում են  University of Sydney-ի գիտնականները (Ավստրալիա):

Նրանց անցկացրած հետազոտությունը ցույց  է տվել, որ շաքարի փոխարինիչների ազդեցության տակ օրգանիզմում դիսբալանս է առաջանում ստացված էներգիայի եւ քաղցր համի զգացողության միջեւ:  Արդյունքում օրգանիզմը սկսում է ավելի շատ սնունդ պահանջել` լրացնելու կալորիաների պակասը: Շաքարի փոխարինիչների օգտագործումից հետո սննդի կալորիականությունն աճում է միջինը  30 տոկոսով:

Այսպես, կարելի է եզրակացնել, որ շաքարի փոխարինիչների օգտագործումը բոլորովին չի օգնում կրճատել սննդի կալորիականությունը եւ նիհարել: Ճիշտ հակառակը, արդյունքը կարող է հակառակը լինել: 

«Շաքարի փոխարինիչների օգտագործման ամենամեծ վտանգը հագեցման մեխանիզմում, այն է` սննդի եւ խմիչքի կալորիականության գնահատման համակարգում հնարավոր խափանումներն են: Դրա հետեւանքով մարդկանց մոտ ավելորդ քաշի հետ կապված խնդիրներ են առաջանում», - ասել են հետազոտողները:

Բացի այդ, գիտնականները նկատել են, որ քաղցրացուցիչները նպաստում են հիպերակտիվության առաջացմանը, որը վերափոխվում է քնի որակի նվազման եւ անքնության: Իմիջիայլոց, այդպիսի ախտանիշներ հաճախ են դիտարկվում քաղցելու ընթացքում: 

Այդ հետազոտության մասին հայտնում է Cell Metabolism ամսագիրը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է