• Latest news

Ինչպե՞ս է դարչինն ազդում ուղեղի վրա

18 հուլիսի, 2016  13:16

Աղացած դարչինը ազդում է ուղեղի գործունեության վրա եւ օգնում ավելի լավ մտապահել տեղեկատվությունն ու ավելի լավ սովորել: Այս մասին հայտնում են Rush University Medical Center-ի մասնագետները:

Նրանք համոզված են, որ օրգանիզմում դարչինի մարսման ընթացքում անջատվում է նատրիումի բենզոատ, որը յուրահատուկ ազդեցություն ունի ուղեղի վրա: Գլխուղեղ հասնելով՝ այդ նյութը մեծացնում է CREB սպիտակուցի խտությունը, որը պատասխանատու է հիշողության եւ ուսուցման համար:

Գիտնականների խոսքով՝ տեղեկատվությունը յուրացնելու ունակությունը կապված է հիպոկամպի հետ: Երբ այն քիչ CREB սպիտակուց է պարունակում եւ հակառակը՝ շատ ГАМК-А- ռեցեպտորի ալֆա սպիտակուցի 5 ենթատեսակ, որը պատասխանատու է նյարդային գրգռվածության համար, ճանաչողական ընդունակությունը նվազ է լինում:

Կրծողների 30-օրյա փորձը ցույց է տվել, որ դարչինի օգտագործումը ուղեղի բաղադրամասերի միջեւ անհավասարակշռությունը կարգավորում է. CREB սպիտակուցի մակարդակն աճում է, իսկ ալֆա սպիտակուցի 5 ենթատեսակները նվազում են:

Այս փոփոխությունների շնորհիվ ուղեղը սկսում է լավ աշխատել: Կրծողների մոտ, օրինակ, ամրացել է հիշողությունը, ինչը թույլ է տվել ավելի լավ յուրացնել սեփական փորձի հիման վրա: Մեկ ամիս հետո դարչինով կերակրված կրծողներ, որոնց դժվար էր վարժեցնել, իրենց ընդունակություններով հավասարվել են նրանց հետ, որոնք ի սկզբանե ամեն ինչ լավ էին յուրացնում:

Հետազոտողները առաջադրել են վարկած, որի համաձայն դարչինը կարող է կանխել այն անբերենպաստ փոփոխությունները, որոնք հանգեցնում են Պարկինսոնի հիվանդության:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է