Որոշ համեմունքներ ոչ միայն կերակրին ավելի հետաքրքիր համ են հաղորդում, այլեւ լավացնում են ուղեղի աշխատանքը, բարձրացնում են տրամադրությունը, կարգավորում են ստամոքսի աշխատանքը, վերացնում են ցավերը եւ այրում են ճարպերը: Ներկայացնում ենք 5 ամենաօգտակար համեմունքները:
1. Դարչին
Մասնագետների խոսքով՝ դարչինը բարձրացնում է տեղեկատվության յուրացման մարդու ունակությունը, լավացնում է նրա մտավոր եւ իմացական հնարավորությունները՝ ուղեղի ոչ մեծ հատվածի՝ հիպոկամպի խթանման շնորհիվ, որը պատասխանատու է հիշողության գերերացիայի, կազմակերպման եւ պահպանման համար: Դրանից զատ, դարչինն օգնում է արյան մեջ վերահսկել շաքարի մակարդակը:
2. Կոճապղպեղ
Կոճապղպեղը հանգստացնում մարսողական համակարգը՝ կանխելով ստամոքսի որոշ խնդիրներ: Կոճապղպեղը հատկապես օգտակար է կանանց հղիության վաղ փուլում: Այն նաեւ օգնում է կարգավորել աղիների եւ ստամոքսի ֆունկցիաները:
3. Զաֆրան
Զաֆրանը հնագույն ժամանակներից պարսկական ավանդական բժշկության մեջ օգտագործվել է որպես տրամադրությունը բարձրացնող միջոց: Սովորաբար զաֆրանն ավելացրել են թեյի կամ բրնձի մեջ: Զաֆրանի թուրմը մեծացնում է ուղեղում սերոտոնինի՝ «ուրախության հորմոնի» արտադրումը, որը ոչ միայն բարձրացնում է տրամադրությունը, այլեւ մարդուն թույլ չի տալիս մտածել վտանգավոր ուտեստներ ուտելու մասին:
4. Քրքում
Հնադարում քրքումը կանոնավորապես դնում էին վերքերի վրա. համարվում է, որ այս համեմունքը արագացնում է ապաքինման ընթացքը: Այս համեմունքի առանցքային մոլեկուլը քրքումինն է՝ հզոր հակաօքսիդանտ, որն օժտված է հակաբորբոքային հատկությամբ: Քրքումինը նաեւ թեթեւացնում է արթրիտով, վնասվածքներ ունեցող հիվանդների ցավերը, նույնիսկ ատամնացավերը:
5. Կայենյան պղպեղ
Կապսաիցինը հզոր բաղադրամաս է, որը հանդիպում է չիլի տեսակի տաքդեղներում եւ կայենյան պղպեղում: Այն ազդում է նյութափոխանակության պրոցեսների վրա եւ մեծացնում է ճարպերն այրելու օրգանիզմի հնարավորությունը: Չիլիի տաքդեղով հարուստ դիետան խթանում է ջերմագենեզը՝ պրոցես, որը ծայրահեղ անհրաժեշտ է նիհարել ցանկացողների համար: Այն նպաստում է ավելորդ կիլոգրամների այրմանը, այլ ոչ թե դրանց կուտակմանը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր