Չիլի պղպեղում եւ կոճապղպեղում պարունակվող նյութերի համադրությունը կարող է արդյունավետ լինել քաղցկեղային հիվանդությունների կանխարգելման գործում: Ամերիկյան քիմիական ընկերակցության փորձագետները պարզել են, որ այդ համեմունքների համադրությունը առողջ սննդի շրջանակում բացասաբար է ազդում ուռուցքները սնուցող ռեցեպտորների վրա:
Նախորդ հետազոտությունները ցույց էին տվել, թե չիլի պղպեղում պարունակվող կապսաիցինները կարող են սնուցել ուռուցքի աճը: Սակայն այժմ գիտնականներն ապացուցել են, որ կապսաիցինը կարող է հակառակ ազդեցությունն ունենալ, եթե այն համադրվի 6-Gingerol հակաօքսիդանտի հետ, որը պարունակվում է կոճապղպեղում: Գիտնականները պարզել են, որ երբ 6-Gingerol-ը կապվում է կապսաիցինի հետ, գերհզոր բաղադրիչ է ստացվում, որը ճնշում է ուռուցքի աճի վրա ազդող առանցքային ռեցեպտորների աշխատանքը:
Մի քանի շաբաթվա ընթացքում հետազոտության հեղինակները թոքերի քաղցկեղի կանխատրամադրվածություն ունեցող մկներին կերակրել են կամ միայն կապսաիցինով, կամ 6-Gingerol-ով, կամ կապսաիցինի եւ 6-Gingerol-ի համադրությամբ: Առաջին խմբում բոլոր լաբորատոր մկները բախվել են թոքերի կարցինոմայի, երկրորդում այն առաջացել էր կրծողների միայն կեսի մոտ, իսկ նրանց մոտ, ովքեր այդ բաղադրիչների համադրություն էին ստացել, հիվանդությունը վնասել է միայն 20 տոկոսին:
Գիտնականները մտադիր են մոտ ապագայում հետազոտել այդ համադրության ազդեցությունը այլ ուռուցքների վրա, իսկ հետո ստուգել մարդկանց վրա դրանց արդյունավետությունը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր