• Latest news

Կոճապղպեղը եւ չիլի պղպեղը կարող են նվազեցնել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը

9 սեպտեմբերի, 2016  18:08

Չիլի պղպեղում եւ կոճապղպեղում պարունակվող նյութերի համադրությունը կարող է արդյունավետ լինել քաղցկեղային հիվանդությունների կանխարգելման գործում: Ամերիկյան քիմիական ընկերակցության փորձագետները պարզել են, որ այդ համեմունքների համադրությունը առողջ սննդի շրջանակում բացասաբար է ազդում ուռուցքները սնուցող ռեցեպտորների վրա: 

Նախորդ հետազոտությունները ցույց էին տվել, թե չիլի պղպեղում պարունակվող կապսաիցինները կարող են սնուցել ուռուցքի աճը: Սակայն այժմ գիտնականներն ապացուցել են, որ կապսաիցինը կարող է հակառակ ազդեցությունն ունենալ, եթե այն համադրվի 6-Gingerol հակաօքսիդանտի հետ, որը պարունակվում է կոճապղպեղում: Գիտնականները պարզել են, որ երբ 6-Gingerol-ը կապվում է կապսաիցինի հետ, գերհզոր բաղադրիչ է ստացվում, որը ճնշում է ուռուցքի աճի վրա ազդող առանցքային ռեցեպտորների աշխատանքը: 

Մի քանի շաբաթվա ընթացքում հետազոտության հեղինակները թոքերի քաղցկեղի կանխատրամադրվածություն ունեցող մկներին կերակրել են կամ միայն կապսաիցինով, կամ 6-Gingerol-ով, կամ կապսաիցինի եւ 6-Gingerol-ի համադրությամբ: Առաջին խմբում բոլոր լաբորատոր մկները բախվել են թոքերի կարցինոմայի, երկրորդում այն առաջացել էր կրծողների միայն կեսի մոտ, իսկ նրանց մոտ, ովքեր այդ բաղադրիչների համադրություն էին ստացել, հիվանդությունը վնասել է միայն 20 տոկոսին:

Գիտնականները մտադիր են մոտ ապագայում հետազոտել այդ համադրության ազդեցությունը այլ ուռուցքների վրա, իսկ հետո ստուգել մարդկանց վրա դրանց արդյունավետությունը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է