• Latest news

5 սխալ սննդում, որոնք բացասաբար են ազդում ոսկորների առողջության վրա

14 հոկտեմբերի, 2016  18:57

 Սննդից եւ ֆիզիկական ակտիվությունից կախված են ոչ միայն մեր ինքնազգացողությունն ու մարմնի կազմվածքը, այլեւ ոսկորների առողջությունը: Առողջ սննդակարգն օգնում է ամրացնել ոսկորները, իսկ սխալ սննդակարգը՝ հակառակը, դրանք խոցելի եւ փխրուն է դարձնում:

Ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում սննդակարգում ներառված սխալ մթերքները, որոնք կարող են բացասաբար անդրադառնալ ոսկորների առողջության վրա:

Աղի ավելցուկ

Սննդակարգում աղի ավելցուկի պատճառով կալցիումի պաշարները մեզի հետ արագորեն դուրս են գալիս օրգանիզմից: Կալցիումն անհրաժեշտ է մեր ոսկորներին, եւ դրա դեֆիցիտը ոսկորներն ավելի խոցելի է դարձնում, մեծացնում ապագայում օստեոպորոզի առաջացման վտանգը: Մի շարք հետազոտություններ ցույց են տալիս, որ սննդակարգում օրական աղի քանակությունը 10-ից 5 գրամի հասցնելը նույնպիսի արդյունք կապահովի, ինչ օրական 1.000 մգ-ով կալցիումն ավելացնելը:

Գազավորված ըմպելիքներ

Մանկության տարիներին, երբ ամրանում են ոսկորները, մեծ քանակությամբ քաղցր գազավորված ըմպելիքների օգտագործումը չափազանց վտանգավոր է: Գազավորված ըմպելիքներում առկա ֆոսֆորը սահմանափակում է կալցիումի յուրացումը եւ նվազեցնում մագնեզիումի մակարդակը, որոնք անհրաժեշտ են ոսկորների աճի համար:

Սուրճ

Սուրճը նույնպես նվազեցնում է կալցիումի յուրացման մակարդակը, այդ պատճառով եթե օրական ավելի քան 3-4 գավաթ սուրճ եք խմում, պետք է զգալիորեն ավելացնեք կալցիումի քանակությունը սննդակարգում, հակառակ դեպքում տարիքի հետ թույլ եւ փխրուն ոսկորներ կունենաք: Որոշ գիտնականներ պնդում են, որ լավ գաղափար է սուրճը թեյով փոխարինելը, ինչը կօգնի նվազեցնել ազդրերի կոտրվածքի վտանգը:

Ալկոհոլ

Ալկոհոլի սիրահարների ոսկորները հաճախ թույլ են լինում. եթե օրական 150 գրամից ավելի մաքուր ալկոհոլ եք օգտագործում, դա հանգեցնում է աղիներում կալցիումի կլանման խախտման: Ալկոհոլը նաեւ ազդում է լյարդի վրա եւ վատթարացնում ոսկորների վիճակը:

Շոկոլադ

Չնայած շոկոլադը ֆլավոնոիդներ եւ կալցիում է պարունակում, այսինքն՝ ոսկորների ամրության հետ կապված նյութեր, դրանում նաեւ օքսալատներ կան, որոնք ճնշում են կալցիումի կլանման գործընթացը: Բացի այդ՝ շոկոլադը շաքար է պարունակում, որն օրգանիզմից դուրս է բերում կալցիումն ու մեծացնում օստեոպորոզի վտանգը: Այդ պատճառով էլ խորհուրդ չի տրվում շատ շոկոլադ ուտել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է