• Latest news

Երշիկն ու նրբերշիկը մեծացնում են ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման վտանգը

15 հոկտեմբերի, 2016  14:57

Երշիկի եւ նրբերշիկի կանոնավոր օգտագործումը մեծացնում է ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Նման եզրահանգման են եկել Հյուսիսային Քարոլինայի համալսարանի մասնագետները՝ ուսումնասիրելով նախկինում արված մի քանի հետազոտություններ:

Գիտնականների խոսքով՝ աղեստամոքսային տրակտի վիճակի վրա ազդում է հենց սննդակարգը, իսկ վերամշակված միսը եւ դրանից պատրաստված մթերքները չափազանց վտանգավոր են մարսողական համակարգի համար:

Մասնագետները հայտարարել են, որ երշիկում եւ նրբեշիկում հայտնաբերված քիմիական նյութերն իսկապես մեծացնում են քաղցկեղի առաջացման վտանգը, ընդ որում՝ այդ վտանգը մեծապես կախված է օգտագործված մթերքի քանակությունից: Ովքեր երշիկ կամ նրբերշիկ են ուտում ամեն օր, ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման վտանգը 15-38%-ով ավելին է, քան ընդհանրապես նման մթերք չօգտագործողների մոտ:

Այսօր ստամոքսի քաղցկեղը բուժել հնարավոր է, բայց գիտնականները հիշեցնում են, որ այն կանխարգելելն ավելի դյուրին եւ էժան է:

Հիշեցնենք, որ վերջերս Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը վերամշակված կարմիր միսն ու դրանից պատրաստված մթերքները (երշիկ, նրբերշիկ, խոզապուխտ) ներառել է քաղցկեղածին մթերքների ցանկում:

ԱՀԿ-ի մասնագետները պնդում են, որ օրական նույնիսկ 50 գրամ վերամշակված մսի օգտագործումը 18%-ով մեծացնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Ավելին, իրենց հաշվետվությունում մասնագետները «հնարավոր քաղցկեղածին» են կոչել նաեւ սովորական կարմիր միսը՝ նշելով, սակայն, որ դրանում նաեւ օգտակար նյութեր կան (պրոտեին, երկաթ, В12 վիտամին):

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է