• Latest news

Ընկուզեղենը նվազեցնում է քաղցկեղի եւ սիրտ-անոթային հիվանդությունների առաջացման հավանականությունը

5 դեկտեմբերի, 2016  15:32

Ընկուզեղենի կանոնավոր օգտագործումը 22 տոկոսով նվազեցնում է վաղաժամ մահվան հավանականությունը, նվազեցնում է նաեւ վտանգավոր հիվանդությունների հավանականությունը: Այս մասին նշված է BMC Medicine ամսագրում հրապարակված հոդվածում:

«Ընկուզեղենում մեծ քանակությամբ բջջանյութ, մագնիում եւ չհագեցած ճարպաթթուներ են պարունակվում. այս բոլոր նյութերը նվազեցնում են խոլեստերինի մակարդակը, ուստի օգտակար եմ սրտի եւ անոթների համար: Որոշ ընկույզներ, հատկապես հունականը եւ պեկանը, մեծ քանակով հակաօքսիդանտներ են պարունակում, որոնք բջիջներին օգնում են պայքարել սթրեսների դեմ եւ նվազեցնում են քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը: Դրանից զատ, կասկածներ կան, որ ընկուզեղենը կարող է նվազեցնել ճարպակալման առաջացման հավանականությունը»,- հայտարարել է Լոնդոնի Կայսերական քոլեջից Դագֆին Աունը:

Գիտնականները վերլուծել են եւ համադրել երեսուն գիտական աշխատանքների արդյունքները, որոնց շրջանակներում մասնագետները 20 փորձ են անցկացրել՝ ուղղված տարբեր մթերքների օգտակար հատկությունների հետազոտությանը:

Հետազոտության հիմքում ընկած էր ամբողջ աշխարհում 820 հազար մարդկանց ընտրանքը: Հավաքվել են Եվրոպայի, ԱՄՆ-ի, Ասիայի եւ Ավստրալիայի բնակիչների սննդակարգի վերաբերյալ տվյալներ: Նրանցից մի քանի տասնյակ հազարը մահացել են ինֆարկտից, սրտի կորոնար հիվանդությունից, կաթվածից, քաղցկեղից եւ այլ հիվանդություններից: Դա գիտնականներին թույլ է տվել հետեւել, թե նրանց սննդակարգի որ տարրերն են ավելի ուժեղ ազդել վաղաժամ մահվան հավանականության վրա:

Աունը եւ նրա խումբը պարզել են, որ ընկուզեղենն օգնում է զգալիորեն նվազեցնել մեծ թվով լուրջ հիվանդությունների սպառնալիքը: Սրտի եւ անոթների համար առավել օգտակար է եղել գետընկույզը: Այն 23-30 տոկոսով նվազեցնում է ինֆարկտի, կորոնար հիվանդության կամ կաթվածի հավանականությունը, իսկ երիկամների հիվանդությունների առաջացման հավանականությունը՝ 48 տոկոսով: Հունական ընկույզը եւ այլ տեսակներն առավել ուժգին են նվազեցնում քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը, սակայն նպաստում են շաքարախտի առաջացմանը:

Համանման էֆեկտ է նկատվել միայն այն ժամանակ, երբ մարդիկ ամեն օր բավական մեծ քանակով ընկույզ են կերել՝ 20 գրամից սկսած եւ ավելի:

Վերլուծության արդյունքներով՝ մասնագետները հանգել են եզրակացության, որ ընկուզեղենը պետք է ներառել մոլորակի բոլոր բնակիչների ամենօրյա սննդակարգի մեջ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է