Ամանորյա սեղանին առողջության համար ոչ շատ օգտակար բազմաթիվ մթերքներ կան, բայց ամենավտանգավորն ալկոհոլն է: Նման կարծիք է հայտնել դիետոլոգ եւ էնդոկրինոլոգ Հասմիկ Աբովյանը:
Շատերը կարծում են, որ յուղոտ ուտեստներից հետո ալկոհոլ խմելն օգնում է դյուրին մարսել կերածը, իսկ մարդը չի հարբում, քանի որ յուղը «պաշտպանում» է ստամոքսը: Դա, ըստ մասնագետի, ընդամենն անհեթեթ եւ շատ վտանգավոր առասպել է:
Իրականում ե՛ւ ալկոհոլը, ե՛ւ յուղոտ սնունդը շատ վնասակար են առողջության համար, իսկ դրանց համադրությունը կրկնակի կործանարար է: Օրգանիզմը ստիպված է լինում տարբեր ֆերմենտներ արտադրել, որպեսզի մարսի եւ յուրացնի ե՛ւ յուղը, ե՛ւ ալկոհոլը, այդ պատճառով նման համադրությունը լուրջ ծանրաբեռնվածություն է օրգանիզմի համար: Բացի այդ՝ մեծ քանակությամբ ալկոհոլի եւ յուղի համադրությունը կարող է հանգեցնել սուր պանկրեատիտի. ծանր հիվանդություն, որը կարող է հանգեցնել մահվան: Այս հիվանդության դեպքերի 70%-ը պայմանավորված է հենց ալկոհոլի օգտագործման հետ:
Ամանորյա տոներին խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետը խորհուրդ է տալիս չչարաշահել ալկոհոլային խմիչքը, գիտակցված եւ չափավոր սնվել, իսկ ոչ թարմ ուտելիքն առանց ափսոսելու թափել. մեր մարմինն աղբաման չէ, որպեսզի դրա մեջ «նետենք» մնացած հին ուտելիքը:
Իսկ ամանորյա տոների ընթացքում չափից շատ չուտելու համար դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս ցանկացած ուտեստ պատրաստել եւ ուտել ամբողջ տարվա ընթացքում, այլ ոչ միայն տոնական օրերին:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր