• Latest news

Նուռը կարող է դանդաղեցնել օրգանիզմի ծերացումը. գիտնականներ

27 դեկտեմբերի, 2016  10:45

Նուռը սուպերմիրգ է, որն օգտակար է ոչ միայն այն պատճառով, որ օրգանիզմին անհրաժեշտ վիտամիններ եւ հանքանյութեր է պարունակում, այլեւ կարող է դանդաղեցնել օրգանիզմի ծերացումը: Վերջերս դա ապացուցել են Լոզանի Դաշնային պոլիտեխնիկական դպրոցի շվեյցարացի գիտնականները:

Չնայած երկար ժամանակ նուռը համարվում էր ծերացումը դանդաղեցնող սուպերմիրգ, մինչեւ վերջերս ոչ մի լուրջ գիտական հաստատում չկար: Իսկ որոշ հետազոտությունների արդյունքներ նույնիսկ թույլ էին տալիս ենթադրել, որ խոսքն այդ միրգն արտադրողների անբարեխիղճ գովազդի մասին է: Սակայն այժմ շվեյցարացի գիտնականներին, այնուամենայնիվ, հաջողվել է ապացուցել, որ նռան օգուտի մասին բոլոր պնդումներն իրականությանը համապատասխանում են:

Նրանց հաջողվել է նռան մեջ մոլեկուլ հայտնաբերել, որը փոխակերպվում է աղիների միկրոբների ներգործությամբ եւ մկանային բջիջներին հնարավորություն է տալիս պաշտպանվել ծերացման գլխավոր պատճառներից: Այս էֆեկտը լիովին հաստատվել է նեմատոդների (կլոր որդերի) եւ կրծողների վրա կատարված փորձերով: Մարդկանց մասնակցությամբ կլինիկական հետազոտություններ դեռեւս չեն կատարվել, բայց գիտնականները ծրագրում են մոտ ապագայում իրականացնել:

Ծերացմանը զուգահեռ՝ մեր բջիջներն ավելի մեծ դժվարությամբ են մաքրում իրենց «էներգակայանները», որ կոչվում են միտոքոնդրիումներ: Արդյունքում նրանք կորցնում են բջիջներն էներգիայով սնուցելու իրենց առանցքային գործառույթի իրականացման ընդունակությունը: Նման դեգրադացիա է նկատվում շատ հյուսվածքներում՝ ներառյալ նաեւ մկանային, որոնք աստիճանաբար թուլանում են: Գիտնականների խոսքով՝ չգործող միտոքոնդրիումների կուտակումը դերակատարում ունի շատ հիվանդությունների առաջացման ժամանակ, ինչպես, օրինակ, Պարկինսոնի հիվանդության:

Շվեյցարացի գիտնականներին հաջողվել է հայտնաբերել այն մոլեկուլը՝ ուրոլիտին A, որը վերականգնում է բջջային միտոքոնդրիումների ինքնամաքրման ընդունակությունը: Դրա օգտագործումը բջջային որդերի շարքում նրանց կյանքի տեւողությունը 45 տոկոսով մեծացրել է: Մոլեկուլը տարեց մկներին ներարկելուց հետո վազքանիվի մեջ վարժությունների սպորտային ցուցանիշները 42 տոկոսով աճել են:

Սակայն դեռեւս չարժե նուռ գնելու համար խանութ շտապել. միրգը ոչ թե հենց մոլեկուլն է պարունակում, այլ նրա պրեկուրսորը: Ուրոլիտին A-ն մեր աղիներում է հայտնվում տեղական բակտերիաների ազդեցությամբ, բայց նրա քանակը կախված է աղիների միկրոբիոմից: Որոշ մարդկանց օրգանիզմում այս մոլեկուլն ընդհանրապես չի արտադրվում, եթե անգամ նրանք կիլոգրամներով նուռ են ուտում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է