• Latest news

Ինչպե՞ս պատրաստել քիչ կալորիական դոլմա

30 դեկտեմբերի, 2016  10:58

Այս տարի ամանորյա տոնական սեղանների ամենատարածված ճաշատեսակը կլինի դոլման. GALLUP International association ընկերության հայկական գրասենյակի հետազոտության համաձայն՝ հայերի 66 տոկոսը պատրաստվում է ամանորյա սեղանի համար դոլմա պատրաստել՝ աղացած մսից եւ խաղողի կամ կաղամբի տերեւներից պատրաստվող ավանդական ճաշատեսակ:

Ինչպե՞ս պատրաստել օգտակար եւ պակաս կալորիական դոլմա: Ներկայացնենք դիետոլոգ եւ էնդոկրինոլոգ Հասմիկ Աբովյանի մի քանի խորհուրդները:

Խորհուրդ է տրվում ընտրել ոչ յուղոտ միս, չարժե ճարպ ավելացնել (օրինակ՝ խոզի) համային որակը լավացնելու համար:  Ոչ յուղոտ մսից կարելի է շատ լավ խճողակ ստանալ նաեւ առանց ճարպի հավելման:

Դոլմայի խճողակին շատերը բրինձ են ավելացնում, սակայն դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս այն փոխարինել ոսպով: Խճողակը եւ ավելի համեղ, եւ օգտակար, եւ հյութեղ է ստացվում: Սպիտակ բրինձը գլիկեմիկ շատ բարձր ինդեքսով եւ մեծ քանակությամբ օսլայով վերամշակված մթերք է: Երբ մարդը սպիտակ բրինձ է ուտում, նրա արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը կտրուկ բարձրանում է, տեղի է ունենում ինսուլինի բացթողում, եւ կարճ ժամանակ անց կրկին ուտելու ցանկություն է առաջանում:

Ի տարբերություն բրինձի՝ ոսպը մեծ քանակությամբ սպիտակուցներ եւ այլ օգտակար նյութեր է պարունակում: Դիետոլոգի խոսքով՝ խճողակին ոսպի ավելացումը արագ է հագեցնում եւ կուշտ լինելու զգացումը երկար է պահպանում: Հետեւաբար՝ դոլմայի մսի խճողակին ոսպ ավելացնելն ավելի լավ է, քան սպիտակ բրինձ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է