• Latest news

Գերտապակած տոստերն ու կարտոֆիլը կարող են քաղցկեղ առաջացնել

23 հունվարի, 2017  11:59

Հացն ու կարտոֆիլը պետք է տապակել մինչեւ ոսկեգույն, այլ ոչ թե շագանակագույն կեղեւ առաջանալը՝ խուսափելու համար ակրիլամիդի արտադրումից, որը կարող է քաղցկեղ առաջացնել: Այս մասին նախազգուշացնում են Մեծ Բրիտանիայի սննդամթերքի ստանդարտների (FSA) փորձագետները, փոխանցում է BBC-ն:

Ակրիլամիդն այն դեպքում է արտադրվում, երբ օսլա պարունակող մթերքները բավական երկար եւ բարձր ջերմաստիճանով են տապակվում:

Ակրիլամիդի պարունակության ավելի բարձր մակարդակ է գրանցվել օսլայի մեծ պարունակությամբ մթերքներում (հաց, կարտոֆիլ, շլաներ, կարկանդակ, սուրճ), որոնք պատրաստվել են Ցելսիուսի 120 աստիճանից բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում:

Գիտնականները զգուշացնում են, որ եթե հացը տոստերում է տապակվում, ապա կեղեւի գույնը որքան մուգ է, այնքան շատ է ակրիլամիդը:

Կենդանիների վրա կատարված փորձերը ցույց են տվել, որ ակրիլամիդը վնասում է ԴՆԹ-ն եւ քաղցկեղային ուռուցքներ է առաջացնում, սակայն գիտնականները դեռեւս համոզված չեն, որ այս նյութը մարդու վրա եւս համանման ազդեցություն է ունենում:

Դրա հետ մեկտեղ, FSA-ի մասնագետները վախենում են, որ ժամանակակից մարդը միջինում չափազանց մեծ քանակով ակրիլամիդ է օգտագործում, եւ խորհուրդ են տալիս առողջ սննդակարգի հետեւել:

Ակրիլամիդ է պարունակվում նաեւ ծխախոտի ծխի մեջ, հետեւաբար ծխողներն այն 3-4 անգամ ավելի շատ են օգտագործում, քան ծխող մարդիկ:

FSA-ն նաեւ խորհուրդ չի տալիս կարտոֆիլը սառնարանում պահել, քանի որ ցածր ջերմաստիճանի պայմաններում նրա մեջ շաքարի մակարդակը բարձրանում է, ինչը ուտելիքը պատրաստելիս կարող է ակրիլամիդի արտադրման աճ առաջացնել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել