Ալյումինե սպասքում ուտեստ պատրաստելը վտանգավոր է առողջության համար. գիտնականներ

13 փետրվարի, 2017  21:45

Աշլենդի համալսարանի գիտնականները (ԱՄՆ) զգուշացնում են, որ ալյումինե սպասքում ուտեստ պատրաստելը կարող է վտանգավոր լինել առողջության համար։ Ալյումինե սպասքից (ինչպես նաեւ փայլաթիթեղից) սննդի մեջ կարող են ներթափանցել այնպիսի նյութեր, որոնք կարող են սիրտ-անոթային հիվանդությունների պատճառ դառնալ, իսկ երեխաների շրջանում՝ նվազեցնել IQ-ի մակարդակը, գրում է Science of the Total Environment պարբերականը։

Ստուգելով 10 երկրներում ալյումինե սպասքը՝ գիտնականները պարզել են, որ նման սպասքում առկա են մետաղե խառնուրդներ, որոնք բացասական ազդեցություն ունեն մարդու առողջության վրա։ Ըստ փորձագետների՝ պատճառը դրանց՝ մետաղի տարբեր ջարդոններից արտադրվելն է։ 

«Ուտեստ պատրաստելու համար գործածվող ալյումինե սպասքից արտազատվել է մկնդեղ եւ կադիմում։ Նմուշներից մեկ քառորդից ավելին օրգանիզմի համար իրական սպառնալիք են ներկայացնում՝ արտազատվող կապարի բացասական ազդեցության տեսանկյունից։ Ալյումինի նմուշներից արտազատման մակարդակը վեց անգամ գերազանցել է Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության թույլատրելի սահմանները»,- հայտնել են գիտնականները։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում

loading...
 

  • Այս թեմայով
  • Տեսանյութեր
 
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ինչպե՞ս կարելի է իմանալ, որ մարդը ՄԻԱՎ-վարակ ունի:
1. ՄԻԱՎ-ով մարդը մշտապես հոգնածություն եւ քնկոտություն է զգում:
2. ՄԻԱՎ-ով մարդու մազերը ավելի վաղ են սպիտակում, քան մյուս մարդկանց դեպքում:
3. Եթե մարդու մոտ առկա է ՄԻԱՎ, դա նրա արտաքինից է երեւում:
4. ՄԻԱՎ-ի առկայության կամ բացակայության մասին կարելի է իմանալ միայն հատուկ անալիզ հանձնելուց հետո:
5. ՄԻԱՎ-ով տառապող մարդու մարմնին կապուտկները հեշտ են առաջանում: