• Latest news

Ամերիկացի գիտնականները կաթի օգտագործման լավագույն միջոցն են գտել

4 մարտի, 2017  22:47

Կաթնամթերքը՝ սննդային հավելումների, ներառյալ՝ վիտամին D –ի հետ օգտագործելն «ամենաճիշտն» է: Այսպիսի եզրակացության են հանգել Հարվարդի համալսարանի գիտնականները՝ հերքելով սննդաբանների այն տեսությունը, թե կաթը վնասակար է հասուն մարդկանց համար, քանի որ աղեստամոքսային համակարգի խախտումներ է առաջացնում: Այս մասին գրում է The Journal of Nutrition-ը:

Փորձագետները պարզաբանում են, որ տարեց մարդկանց ոսկրային հյուսվածքների համար կաթն անփոխարինելի է, քանի որ հենց այս մթերքն է մեծ քանակությամբ կալցիում պարունակում: Սակայն կալցիումն ամբողջությամբ յուրացվում է վիտամին D-ի համադրությամբ, որը մասնգետները խորհուրդ են տալիս հավելանյութի տեսքով օգտագործել 50 տարեկանից հետո:

Գիտնականներն ընդգծում են, որ կաթի ճիշտ օգտագործման դեպքում հասուն տարքի մարդիկ երբեք չեն բախվի այնպիսի խնդրի հետ, ինչպիսին օստեոպորոզն է: Նրանք ավելացնում են, որ ամենօրյա սննդակարգում կաթը ներառելը պարտադիր չէ. այն կարելի  է փոխարինել կաթնաթթվային մթերքներով՝ պանիրով, կաթնաշոռով, թթվասերվ, կեֆիրով:

Հետազոտողները նաեւ հերքել են այն առասպելը, թե հասուն տարիքի մարդկանց հակացուցված է այդ մթերքը մաքուր տեսքով: Նրանք պարզաբանել են, որ վնասկար կարող են լինել միայն կաթնամթերքի «ժամանակակից» տեսակները, որոնց փոշիանման քիմիկատներն են ավելացվում:

Նրանք կարծում են, որ վիտամին D-ի եւ կաթնամերքի համադրությունը կօգնի բարելավել 50-ն անց ամերիկացիների կյանքի որակը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է