• Latest news

Գլյուտեն չպարունակող սննդակարգ՝ օգտակա՞ր է, թե՞ վնասակար

12 մարտի, 2017  23:16

Վերջին տարիներին մեծ թվով հայտնիներ խորհուրդ են տալիս սննդակարգից ամբողջովին բացառել այն սնունդը, որը գլյուտեն (կամ սնձան) է պարունակում: Սակայն նոր հետազոտությամբ պարզվել է, որ նման սահմանափակումից վնասը կարող է ավելի շատ լինել, քան օգուտը:

Գլյուտենը պաշարվող սպիտակուցների խումբ է, որոնք պարունակվում են հատիկավոր բույսերի սերմերում (ցորենում, տարեկանում, գարիում եւ այլ բույսերում):  Գլյուտեն չպարունակող սննդակարգը համարվում է ցելիակիա կոչվող հիվանդության բուժման բժշկության մեջ միակ ընդունված մեթոդը: Ցելիակիայով հիվանդները ստիպված են ստուգել գնվող յուրաքանչյուր մթերք, այդ պատճառով մթերքներից շատերի փաթեթների վրա այսօր կարելի է հանդիպել  «գլյուտեն չի պարունակում» գրառումը: Սակայն հիմա Լոս Անջելեսում (իսկ նրանից հետո ամբողջ աշխարհում) գլյուտենի շուրջ իսկական հիստերիա է ծավալվում: Վերջին տարիներին ավելի մեծ թվով աստղեր եւ ոչ այնքան մեծ թվով դիետոլոգներ գլյուտեն չպարունակող սննդակարգ են խորհուրդ տալիս իբր առողջության ամրապնդման եւ կազմվածքի պահպանման համար:

Թրենդային սննդակարգը, կողմնակիցներից բացի, ունի նաեւ հակառակորդներ, քանի որ գլյուտենից հրաժարվելու դեպքում ոչ մի երկարաժամկետ դրական արդյունքի ապացույցներ չեն հայտնաբերվել: Սրտի ամերիկյան ասոցիացիայի  (American Heart Association) մասնագետները որոշել են այս հարցի վրա լույս սփռել եւ համապատասխան հետազոտություն են կատարել:

Հետազոտության ընթացքում բժիշկները հավաքել են ավելի քան 200 հազար մարդկանց առողջական տվյալները, որոնց մեծ մասը օրական 12 գրամից պակաս գլյուտեն է օգտագործել:

30 տարվա ցուցանիշները ցույց են տվել, որ սննդակարգում սնձանի առավելագույն քանակ պգտագործած մասնակիցների շրջանում տիպ 2 շաքարախտի առաջացման հավանականությունն ավելի փոքր է եղել: Իսկ ահա նրանք, ովքեր սննդակարգում գլյուտենի օգտագործումը նվազեցրել են կամ ընդհանրապես բացառել, այս հիվանդության հետ ավելի հաճախ են բախվել: Վերջին խմբում հավանականությունը միջինում 13 տոկոսով մեծացել է:

Հետազոտողները կարող են միայն ենթադրել, թե այսպիսի էֆեկտի պատճառը որն է: Հավանաբար, բանն այն է, որ սնձան պարունակող մթերքներից հրաժարվելով՝ մարդիկ նաեւ սկսում են քիչ բջջանյութ օգտագործել: Իսկ այս նյութը տիպ 2 շաքարախտի առաջացումից պաշտպանող հայտնի գործոնն է:

«Ցելիակիա չունեցող մարդիկ կարող են վերանայել սնձանի օգտագործման սահմանափակումը՝ քրոնիկական հիվանդությունների կանխարգելման համար, հատկապես շաքարախտի»,- կարծում է աշխատության համահեղինակ եւ Հարվարդի համալսարանի Սնունդի դեպարտամենտի գիտաշխատակից Գեն Ձունը:

Դրա հետ մեկտեղ, 2014 թվականին ԱՄՆ-ի Ազգային հետազոտական կենտրոնը գլյուտեն չպարունակող սննդակարգի թեմայով հարցում է անցկացրել: Պարզվել է, որ հարցված մեծահասակ ամերիկացիների մոտ երրորդ մասը այսօր ձգտում է կրճատել սնձանի օգտագործումը՝ այն դեպքում, երբ ցելիակիան ԱՄՆ-ում հանդիպում է բնակչության միայն 1 տոկոսի շրջանում: Այսինքն՝ մարդկանց մեծամասնությունն իսկապես հավատում է գլյուտենից հրաժարվելու օգուտին:

2009 թվականին Իսպանիայում կատարված հետազոտությամբ պարզվել է, որ գլյուտեն չպարունակող սննդակարգին նույնիսկ միայն մեկ ամիս հետեւելը բավական է, որ աղիներում զգալիորեն պակասեն օգտակար բակտերիաների պոպուլյացիաները: Մեկ այլ հետազոտությամբ հաստատվել է, որ սնձանը բարերար ազդեցություն ունի մարդու իմունային համակարգի աշխատանքի վրա:

Գիտնականները ընթացիկ աշխատանքի մասին խոսելիս նշել են, որ եզրակացությունները հիմնվել են իրենց մասնակիցների տրամադրած տվյալների վրա: Դրանից բացի, գլյուտեն չպարունակող սննդակարգերը տարածում են գտել միայն վերջին մի քանի տարիներին, իսկ հետազոտությունը սկսվել է դրանից շատ ավելի վաղ:

Հեղինակների կարծիքով՝ ամեն դեպքում, եղած տվյալներն իսկ բավական են, որպեսզի գլյուտենից հրաժարվելը, առանց դրա համար բժշկական ցուցումներ ունենալու, ճանաչվի որպես նվազագույնը վիճելի հարց:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է