Միջերկրածովյան սննդակարգը, որը հարուստ է մրգերով, բանջարեղենով, ձկնեղենով, հատիկավոր մթերքներով եւ օգտակար ճարպերով, տղամարդկանց առողջության համար օգտակար է եւ բարելավում է սերմնահեղուկի որակը: Այս մասին վկայում են Universitat Rovira I Virgili-ի եւ Pere i Virgili Health Research Institute-ի (Իսպանիա) գիտնականների իրականացրած հետազոտության արդյունքները:
Սերմնահեղուկի որակի նվազումը տղամարդկանց անպտղության պատճառներից մեկն է, որն ամբողջ աշխարհում գլոբալ խնդիր է: Գիտնականների տվյալներով՝ վերարտադրողական տարիքի զույգերի մոտ 15 տոկոսը անպտղությամբ է տառապում, իսկ նրանցից մոտ 25 տոկոսը չի կարողանում երեխա բեղմնավորել սերմնահեղուկի որակի հետ կապված խնդիրների պատճառով:
Գիտնականները հետազոտել են այն հետազոտությունների տվյալները, որոնց ընթացքում ուսումնասիրվել է տղամարդկանց պտղաբերության եւ սննդակարգի կապը: Հետազոտողները սերմնահեղուկի ցածր որակի եւ առողջ սնունդի միջեւ հակադարձ համեմատական կախվածություն են հայտնաբերել: Որպես առողջ սնունդ նկատի է առնվում սննդարար նյութերի (օմեգա-3 ճարպաթթու, Е, С, D վիտամիններ, ֆոլաթթու, բետա կարոտին, սելեն, ցինկ, կրիպտոկսանտին, լիկոպին) բարձր մակարդակով եւ հագեցած ճարպաթթուների ու տրանսճարպերի ցածր մակարդակով սննդակարգը:
Մասնագետները նաեւ հաստատել են, որ ձկնեղենը, ծովային մթերքները, թռչնամիսը, հատիկավոր մթերքները, բանջարեղենը, մրգերը, յուղայնության քիչ պարունակությամբ կաթնամթերքները սերմնահեղուկի որակի վրա դրական են ազդել: Իսկ մշակված միսը, սոյայից մթերքները, կարտոֆիլը, յուղային կաթնամթերքները, պանիրը, սուրճը, ալկոհոլը, քաղցր ըմպելիքներն ու քաղցրեղենը նվազեցրել են սերմնահեղուկի որակը:
Գիտնականները եզրակացրել են, որ առողջ սնվելուն, օրինակ՝ Միջերկրածովյան սննդակարգին անցումը կարող է էականորեն մեծացնել տղամարդկանց հայրանալու հնարավորությունները:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր