• Latest news

Կանադական սննդակարգը տարեցներին օգնում է պահպանել հիշողությունն ու մտքի պայծառությունը

18 մարտի, 2017  15:52

Կանադացի հետազոտողների խումբը ստուգել է տարեց մարդկանց սնունդի եւ նրանց մտավոր ընդունակությունների ու ուղեղի առողջության միջեւ փոխկապվածության վերաբերյալ վարկածը: Գիտնականներին հաջողվել է պարզել, որ կապ կա՝ նորմալ հիշողությունը եւ մտածողությունը պահպանելու համար տարեց մարդիկ պետք է որոշակի սննդակարգի հետեւեն:

Ռոթմանի անվան գիտահետազոտական ինստիտուտի գիտնականների կարծիքով՝ լրատվամիջոցներում հրապարակվող «տարեց մարդկանց համար նախատեսված սննդակարգերի» մեծամասնությունը ոչ մի լուրջ հետազոտության վրա չի հենվում, եւ եթե նույնիսկ կարողանում է տարեց մարդկանց առողջությանն օգնել, ապա միայն պատահականորեն համընկնելու շնորհիվ: Հետազոտության հեղինակները նշել են սնվելու այն կողմնորոշիչները, որոնք ծերերին թույլ են տալիս առողջությունն ավելի երկար պահպանել:

Տարեց մարդիկ առաջին հերթին սնունդի մեջ պետք է ձուկ եւ ընկուզեղեն օգտագործեն, որոնք ուղեղի վրա դրական ազդեցություն ունեն: Դրանից զատ, խորհուրդ են տրվում հատապտուղները եւ բանջարեղենը, չափազանց էական է, որ ճաշացանկի մեջ լինեն լոբազգիները: Կարեւոր է նաեւ սվելու չափավորության պահպանումը՝ կենտրոնանալով դրա բազմատեսակության վրա:

 

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է