• Latest news

Ցածրկալորիական քաղցրացնող նյութերը ճարպակալում են առաջացնում. հետազոտություն

5 ապրիլի, 2017  20:04

Ցածրկալորիական արհեստական քաղցրացնող նյութերը կարող են առողջությունը զգալիորեն վնասել: Դրանց ամենօրյա օգտագործումը կարող է ճարպերի կուտակում առաջացնել, պարզել են ամերիկացի գիտնականները:

Ամբողջ հարցն այն է, որ քաղցրացնող նման նյութեր օգտագործելիս մարդիկ դադարում են վերահսկել օգտագործվող քաղցրի քանակը: Արդյունքում սկսում են մշտապես սնունդի մեջ նման մթերքներ օգտագործել, ինչը նպաստում է ճարպի կուտակմանը:

Հետազոտության հեղինակ, Ջորջ Վաշինգտոնի համալսարանի դոցենտ Սաբյասաշի Սենը ուշադրությունը կենտրոնացրել է այն հանգամանքի վրա, որ արհեստական քաղցրացնող նյութերի օգտագործման խնդիրը առաջին հերթին վերաբերում է ավելորդ քաշով մարդկանց: Որպես կանոն, նման մարդիկ ճարպային բջիջների կուտակման հակվածություն ունեն, ինչը դիսկոմֆորտ է ստեղծում եւ զգալիորեն վատացնում սիրտ-անոթային համակարգի աշխատանքը: Դրանից բացի, այսպիսի քիմիական նյութերն ազդում են ցողունային բջիջների վրա:

Համոզվելու համար Օռլանդոյի Էնդոկրինային միության մասնագետները մի շարք հետազոտություններ են կատարել: Մասնագետները պարզել են, որ քաղցրացնող նյութերը նպաստում են մետաբոլիկ դիսֆունկցիայի առաջացմանը: Հետազոտությանը ճարպակալմամբ տառապող մի քանի մարդ է մասնակցել եւ նույնքան առողջ մարդ: Սկզբնական փուլում նրանցից յուրաքանչյուրից արյան անալիզ է վերցվել պլազմայի ավելորդ պարունակության հետազոտման համար, ստուգվել է նաեւ նյութափոխանակության ակտիվությունը:

Դրանից հետո հարցում է անցկացվել, որից հետո պարզվել է, որ սուկրալոզան ամենահայտնի քաղցրացնող նյութն է: Երկու շաբաթ այն օգտագործելիս ճարպային բջիջներ են առաջանում:

Գիտնականները նիհարել ցանկացողներին խորհուրդ են տալիս իրենց ճաշացանկը կազմելիս այս տեղեկությունը հաշվի առնել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է