• Latest news

Գիտնականները գտել են մարդու «քաղցրակերության հորմոնը»

4 մայիսի, 2017  23:42

Պարզվում է՝ ախորժակի FGF21 հորմոնը, որն արտադրում են լյարդի բջիջները, կապված է քաղցր կերակուրի անհաղթահարելի ձգտման հետ, պարզել են Cell Metabolism ամսագրում հրապարակված հոդվածի հեղինակ գիտնականները:

«Կուշտ լինելու զգացումը կարծես միանգամից մի քանի նյարդային շղթաների աշխատանքի արդյունքն է, որոնք կառավարում են տարբեր տեսակի նուտրիենտների պահանջը: Մեր հայտնագործությունը եւ այս հետազոտությունը ինձ ստիպեցին միանգամայն այլ մոտեցմամբ նայել, թե ինչպես է մետաբոլիզմը գործում»,- հայտարարել է Կոպենհագենի (Դանիա) համալսարանից Մեթյու Գալիումը:

Նախկինում գիտնականները կարծում էին, որ FGF21 հորմոնը լյարդն արտադրում է ճաշելու ժամանակ եւ օրգանիզմին օգնում է սահուն փոխել ինսուլինի մակարդակը՝ այն պատրաստելով գլյուկոզայի եւ այլ նյութերի հոսքին: 2 տարի առաջ Գալիումը եւ նրա գործընկերները, նաեւ եւս մեկ գիտական խումբ զուգահեռ հայտնաբերել են, որ FGF21-ի արտադրման հետ կապված գենի անջատումը մկների եւ կապիկների օրգանիզմներում չափազանց հետաքրքիր հետեւանքներ է առաջացրել:

Կենդանիները վերածվել են իսկական քաղցրակերների եւ փաստորեն, անընդհատ քաղցր սնունդ են կերել, նույնիսկ եթե վաղուց կուշտ էին: Այս մկների օրգանիզմ հորմոնի ներարկումը հակառակ հետեւանքն է առաջացրել՝ քաղցր սնունդը նրանց այլեւս չի հետաքրքրել:

Դանիացի կենսաբաններն իրենց նոր հետազոտության ընթացքում վերլուծել են Inter99 նախագծին մասնակցած մոտ 6,5 հազար մարդկանց սննդակարգի տվյալները եւ նրանց ԴՆԹ-ի նմուշներ են վերցրել FGF21-ի կառուցվածքի հետ համեմատելու համար:

Պարզվել է, որ FGF21-ն իսկապես քաղցրին ձգտումը կառավարում է նաեւ մարդկանց շրջանում: Հետազոտողներին հաջողվել է առանձնացնել այս գենի մեկ տարբերակը՝ rs838133, որի երկու պատճենների առկայությունը ԴՆԹ-ում զգալիորեն մեծացրել է մարդու քաղցրակեր լինելու հավանականությունը:

Գիտնականներն իրենց եզրակացությունը ստուգել են անսովոր փորձի ընթացքում: Նրանք մի քանի «սովորական» մարդկանց եւ քաղցրակերների հրավիրել են «կամքի ուժի» պարզագույն թեստ անցնելու՝ ճաշի մի քանի գդալ շաքարավազ ուտել, այնուհետեւ 12 ժամ սոված մնալ: Այս «հացադուլի» ժամանակ գիտնականները պարբերաբար կամավորների արյան եւ թքի նմուշներ են վերցրել՝ հետեւելով FGF21-ի մակարդակի փոփոխություններին:

Գիտնականները նշում են, որ երկու խմբի մարդկանց մոտ էլ շաքարավազն ուտելու նկատմամբ արձագանքը միանման է եղել՝ նրանց արյան մեջ FGF21-ի մակարդակը կտրուկ բարձրացել է՝ արձագանքնելով կալորիայի հոսքին: Բայց, մյուս կողմից, փորձի վերջում FGF21-ի խտությունը քաղցր չսիրող մարդկանց արյան մեջ զգալիորեն ավելի բարձր է եղել, քան քաղցրակերների: Համանման տարբերությունները կարող են բացատրել, թե ինչու են վերջինները ավելի շատ շաքար ուտում արդեն կուշտ լինելիս, քան այն մարդիկ, որոնց քաղցրը դուր չի գալիս:

Հետաքրքիր է, որ FGF21-ում այս փոխակերպման առկայությունը ուղեկցվել է 2 այլ արատներով՝ ալկոհոլի եւ ծխախոտի հակվածությամբ: Հետազոտողների կարծիքով՝ սա պայմանավորված է նրանով, որ FGF21-ը եւ նրա հետ կապված հորմոնները ուղղակիորեն ազդում են մարդու ուղեղի հաճույքի կենտրոնի վրա եւ նրա աշխատանքը փոխում:

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է