• Latest news

Բրոկոլիից պատրաստված հաբը կփրկի կաթվածից

11 մայիսի, 2017  23:48

Բրոկոլիից պատրաստված հաբը, հնարավոր է, կօգնի կանխել կաթվածի հետեւանքով մահվան տասնյակ հազարավոր դեպքեր: Լոնդոնի Թագավորական քոլեջի գիտնականները՝ պրոֆեսոր Ջովաննի Մաննի գլխավորությամբ ենթադրում են, որ բրոկոլիի մեջ պարունակվող սուլֆորաֆանի ամենօրյա ընդունումը կարող է էապես  նվազեցնել օրգանիզմի վրա կաթվածի բացասական ազդեցությունը: Հիմա մարդկանցից շատերը ստատիններ են օգտագործում, որպեսզի նվազեցնեն սիրտ-անոթային հիվանդությունների սրման հավանականությունը: Ուղեղի աշխատանքի խանգարումների կանխման համար համանման արդյունք կարող է ունենալ «բրոկոլիի հաբը»: Հետազոտությունը ֆինանսավորում է Սրտային հիվանդությունների դեմ պայքարի բրիտանական հիմնադրամը:

Սուլֆորաֆանն ակտիվացնում է Nrf2 մոլեկուլը, որն, իր հերթին, ստիպում է հյուսվածքներում եւ բջիջներում գործել հակաօքսիդանտային համակարգի գեներին: Այս համակարգը հյուսվածքները եւ բջիջները պաշտպանում է վնասվելուց: Նախկինում արդեն ապացուցվել է, որ սուլֆորաֆանը հակաքաղցկեղային եւ հակաբակտերիալ ազդեցություն ունի: Հնարավոր է՝ 5 տարվա ընթացքում արդեն կներկայացվի նոր դեղը՝ հիմնված նրա լրացուցիչ հատկությունների վրա:

Փորձագետների գնահատմամբ՝ «բրոկոլիի հաբը» կարող է տարեկան մինչեւ 40 հազար մարդու փրկել: Այսպիսի մեկ հաբը փոխարինում է սուլֆորաֆան պարունակող բանջարեղենի՝ բրոկոլիի, բրյուսելյան կամ սովորական կաղամբի 3-5 չափաբաժնին: Հետազոտողները ստուգում են՝ սուլֆորաֆանի նման քանակն իսկապես կարո՞ղ է նվազեցնել ուղեղի արյան զեղումի առաջացման հավանականությունը: Գիտական աշխատանքը պետք է ավարտվի 2018 թվականի փետրվարին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է