• Latest news

Քրքումը կարող է ոսկրային հյուսվածքի խտությունը 7 տոկոսով մեծացնել

12 մայիսի, 2017  13:03

Քրքումը, որն ասիական խոհանոցի հանրահայտ համեմունք է, կարող է ընդամենը 6 ամսում 7 տոկոսով մեծացնել ոսկրային հյուսվածքի խտությունը: Այսպիսով՝ այս համեմունքը կարող է օգնել օստեոպորոզի կանխարգելմանը. հիվանդություն, որի դեպքում ոսկրերի խտության նվազման հետեւանքով մարդիկ հաճախ են բախվում կոտրվածքներին: Այս մասին հայտնում են Genoa University-ի գիտնականները:

Նախորդ հետազոտությունների արդյունքների համաձայն՝ քրքումի մեջ պարունակվող քրքումինը ազդում է ոսկրի ծերացած հատվածներն առանձնացնող բջիջների վրա:

Genoa University-ի հետազոտողները վերլուծել են տղամարդկանց եւ կանանց տվյալները, որոնց ոսկրային հյուսվածքի խտությունը նվազել է: Հետազոտությանը մասնակցած կամավորների միջին տարիքը 70 տարեկանն էր: Հետազոտության սկզբում գիտնականները ուլտրաձայնի միջոցով չափել են մասնակիցների ոսկրերի խտությունը (կրունկների, ծնոտի եւ մատների):

6 ամսվա ընթացքում կամավորներից ոմանք ամեն օր քրքրումով եւ սոյայի լեցիտինով հավելում են ստացել: Նման համադրությունն օգտագործվել է ստամոքսում քրքումի տարրալուծում թույլ չտալու եւ բարակ աղիում նրա յուրացումն ապահովելու համար:

Հետազոտությամբ պարզվել է, որ հավելում ստացած մասնակիցների ոսկրային հյուսվածքի խտությունը 7 տոկոսով մեծացել է: Մասնագետների խոսքով՝ քրքումը նպաստել է օստեոկլաստների՝ ոսկրային հյուսվածքն առանձնացնող բջիջների նորմալ ակտիվության պահպանմանը: Օստեոկլաստների մեծ ակտիվությունը կարող է առաջացնել ոսկրերի խտության նվազում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է