• Latest news

Բջջանյութով հարուստ մթերքները նվազեցնում են օստեոարթրիտի առաջացման վտանգը

29 մայիսի, 2017  11:53

Մեծ քանակությամբ բջջանյութ պարունակող մթերքների օգտագործումը նվազեցնում է օստեոարթրիտի՝ հոդերի դեգեներատիվ-դիստրոֆիկ հիվանդության առաջացման վտանգը: Այդ հիվանդությամբ աշխարհում այսօր միլիոնավոր մարդիկ են տառապում: Այս մասին նշում են Մեծ Բրիտանիայի Մանչեսթերի եւ ԱՄՆ-ի Թաֆթսի համալսարանի մասնագետները:

Annals of the Rheumatic Diseases-ում հրապարակված նրանց համատեղ հետազոտությանը, ընդհանուր առմամբ, 6064 մարդ է մասնակցել: Առաջին հետազոտությանը մասնակցող 1268 կամավորներին հետեւել են 9 տարի, իսկ երկրորդ հետազոտությանը մասնակցող 4796 անձին՝ 48 ամիս: Առաջին խմբի կամավորներն օրական միջինը 19 գրամ բջջանյութ են օգտագործել, իսկ երկրորդ խմբինը՝ 15 գրամ:

Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ մեծ քանակությամբ բջջանյութի օգտագործումը նվազեցրել է օստեոարթրիտի վտանգը: Առաջին հետազոտւթյան մասնակիցները 61%-ով ավելի քիչ են տառապել այս հիվանդությամբ, քան երկրորդ խմբի մասնակիցները, որոնք ավելի քիչ բջջանյութ են օգտագործել:

Հայտնի է, որ բջջանյութն օգնում է նաեւ նվազեցնել քաշը, խոլեստերինի մակարդակը, նպաստում է օրգանիզմի մաքրմանը: Բջջանյութով հարուստ են լոբազգիները, հացահատիկները, կանաչեղենը, դարչնագույն բրինձը, ընկուզեղենը եւ այլն:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է